Ekonomistler çarpıcı asgari ücret zammı değerlendirmesi: "Birkaç ay sonra eriyecek"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirlediği 17 bin 2 lira asgari ücret, ekonomistlerden sert eleştirilere maruz kaldı. Yapılan yüzde 49'luk artışın birkaç ay içinde enflasyon karşısında zayıflayacağını öne süren ekonomistler, 17 bin liranın açlık sınırının altında kalacağını vurguluyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 Ocak 2024'te net 17 bin 2 lira olarak belirlediği asgari ücret, ekonomistler tarafından sert eleştirilere maruz kaldı. Yüzde 49 oranında yapılan artışın birkaç ay içinde yeniden açlık sınırının altında kalacağı öngörüsüyle yapılan değerlendirmelerde, ekonomik zorluklara dikkat çekildi. İşte ekonomistlerin tepkileri ve değerlendirmeleri:

OĞUZ DEMİR: "ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ YETERLİ DEĞİL!"

Asgari ücretteki yüzde 49'luk artışın bir kısmının memnuniyetsizlik yaratacağını belirten Oğuz Demir, genel ekonomik koşulların zor olduğunu ve asıl sorunun asgari ücretin ortalama ücrete dönüşmemesi olduğunu ifade etti. Demir, enflasyonun tüm dengeleri bozan bir etken olduğuna vurgu yaparak, bu durumun daha da derinleşebileceğini belirtti.

EVREN DEVRİM ZELYUT: "FİİLİ ENFLASYONA KARŞI KORUMA SAĞLAMAKTAN UZAK!"

Fiili enflasyona karşı emekçiyi koruyacak bir rakamın 26 bin lira olduğunu savunan Zelyut, asgari ücretin 17 bin lira olarak belirlenmesinin açlık sınırının altında kalacağını ifade etti. Zelyut, bu zamın son ciddi artış olabileceğini ve yerel seçim sonrasına kadar büyük bir zam beklentisinin olmadığını dile getirdi.

İRİS CİBRE: "HAZİRANDA AÇLIK SINIRI ALTINDA KALACAK!"

sgari ücretin 17 bin lira olarak belirlenmesinin ardından yapılan zamın ilk üç ayında refah hissi yaşanabileceğini belirten İris Cibre, ancak Haziran ayında asgari ücretin açlık sınırının altında kalacağını öngördü. Ekonomik belirsizliklere dikkat çeken Cibre, seçim dönemine kadar bu durumun devam edebileceğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin Tasarruf Hareketi: Yüzde 10 Harcama Kesintisi ve Yaptırımlar Geliyor
Bankaların Gelirleri Yükseliyor: Kredi Kartı ve Faiz Artışı Etkisiyle Büyüme Devam Ediyor
Türkiye'deki Yabancı Gayrimenkul Yatırımlarında Rusların Azalışı
Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği hisseler belli oldu
POS cihazlarına sıkı denetim uygulandı: Mehmet Şimşek hiç acımadı!