Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz kararını şöyle yorumladı: Merkez'den yumuşama sinyali

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Altıncı kez faizlerde değişiklik yapmayan TCMB, piyasa beklentilerine uygun olarak yüzde 50 olan politika faizini sabit tutma kararı aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Altıncı kez faizlerde değişiklik yapmayan TCMB, piyasa beklentilerine uygun olarak yüzde 50 olan politika faizini sabit tutma kararı aldı.

Faiz kararının açıklanmasının ardından ekonomistlerin yorumları da geldi. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, TCMB'nin bugün daha yumuşak bir tutum sergilediğini belirtti ve Ekim ayında faiz indirimi yapılmayacağının neredeyse kesinleştiğini ifade etti.

Resmi faiz düşmese de fiili faizin 6 puan düştüğünü ileri süren Kara, "Bundan sonra bankaların kredi faizi de kademeli olarak aşağı inecektir," dedi.

Resmi faiz düşmese de fiili faiz tam 6 puan düştü. 10 gün önce gecelik piyasa faizi %53 iken bugün %47 oldu. Bundan sonra bankaların kredi faizi de kademeli olarak aşağı inecektir.

— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) September 19, 2024

'BUNA AZ BİR MİKTAR YUMUŞAMA DENEBİLİR'

TCMB'den yapılan açıklamada, "Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir" ifadelerini değerlendiren İris Cibre, fazla likidite açısından herhangi bir yeni gelişme yaşanmadığını belirtti.

Cibre, paylaşımında şu ifadelere de yer verdi:

"Ağustos ile Eylül arasında mal enflasyonunda iyileşmeye değinilmiş, hizmet enflasyonu son çeyrek deniyor, faiz artırma ihtimali artık yok, makto ihtiyati önlem kullanırım, sıkılaşma gerekirse noktasına dönülmüş

Buna az bir miktar yumuşama denebilir, belki..."

Ağustos ile Eylül arasında
1) Mal enflasyonunda iyileşmeye değinilmiş
3) Hizmet enflasyonu son çeyrek deniyor
2) Faiz artırma ihtimali artık yok, makto ihtiyati önlem kullanırım, sıkılaşma gerekirse noktasına dönülmüş

Buna az bir miktar yumuşama denebilir, belki...

— İris Cibre ???? (@iriscibre) September 19, 2024

'NEDEN LİKİDİTE ADIMI ATMIYORSUNUZ?'

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise, TCMB'nin geçmiş dönemlerdeki açıklamalarını hatırlatarak şu paylaşımı yaptı:

"Merkez Bankası, Ağustos'ta enflasyonun ana eğiliminin değişiklik göstermediğini, talebin fiyat baskısının azaldığını, hizmet fiyatlarının gecikmeli hız keseceğini söylerken; geçen ay, "enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının" dezenflasyon süreci açısından göreli öneminin arttığını söylerken, bugünkü açıklamada "risk oluşturuyor" diyor. Peki neden likidite adımı atmıyorsunuz?"

Merkez Bankası, Ağustos'ta enflasyonun ana eğiliminin değişiklik göstermediğini, talebin fiyat baskısının azaldığını, hizmet fiyatlarının gecikmeli hız keseceğini söylerken; geçen ay, "enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının" dezenflasyon süreci açısından göreli… https://t.co/Y8PbylHUYx

— Uğur Gürses ???? (@ugurses) September 19, 2024

'İNDİRİME ADIM ADIM YAKLAŞIYORUZ'

Merkez Bankası'nın aldığı karara ilişkin paylaşım yapan Barış Esen, Merkez'in "ek sıkılaştırma" vurgusundan vazgeçtiğini belirtti ve şu değerlendirmede bulundu:

"Merkez Bankası "ek sıkılaştırma" vurgusundan vazgeçmiş ve "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" demiş.. Nedir bu etkili kullanma bilmiyoruz fakat indirime adım adım yaklaşıyoruz..."

Ekonomist Murat Sagman sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Merkez Bankası'nın Ekim toplantısında da politika faizini sabit tutacağı tahmininde bulunmuş oldu.

Merkez Bankası beklendiği gibi politika faizini 6.kez üst üste yüzde 50'de sabit tuttu. Metine göre anlaşılan Ekim toplantısında da sabit tutacak. #tcmb #faiz #merkezbankası #ppk

— Murat Sagman (@muratsagman) September 19, 2024

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.