Elçin Sangu'dan Açık Radyo tepkisi

Ünlü oyuncu Elçin Sangu, RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo'nun kapatılmasına sert tepki gösterdi. Sangu, bu tür kapatma girişimlerinin ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini ve demokratik değerlere aykırı olduğunu vurguladı.

Ünlü oyuncu Elçin Sangu, 30 yıldır yayın yapan Açık Radyo’nun RTÜK tarafından karasal yayınının engellenmesine tepki gösterdi. Sangu, "Bu tür kapatma girişimleri, toplumun çok sesliliğini zayıflatmakta ve bireylerin kendilerini ifade etme hakkını tehdit etmektedir. Yasaklar, otoriterliğin bir özelliği olarak kabul edilir ve demokratik değerlere aykırıdır," dedi.

1995 yılından bu yana yayın yapan Açık Radyo, önümüzdeki ay 30. yaşını kutlamaya hazırlanırken, RTÜK tarafından lisansının iptal edildiği duyuruldu. Kapatma kararına karşı kamuoyunda tepkiler sürerken, Elçin Sangu X hesabından şunları paylaştı:

"Hoşlanmadığını yasaklama eğilimi, toplumun belirli gruplarını dışlama çabasını ifade eder. Kapatma, yalnızca bir radyo istasyonunu değil, toplumun farklı kesimlerinin ifade özgürlüğünü ve katılımını da kısıtlar. Türkiye'de Açık Radyo'nun kapatılması, ifade özgürlüğü, demokratik katılım ve yerel seslerin temsili açısından kritik bir öneme sahiptir. Özgür ve bağımsız medya, demokratik bir toplumun temel taşlarındandır ve bu nedenle korunması gereken bir değer olarak değerlendirilmelidir."

Açık Radyo’nun kapatılmasıyla ilgili olaylar şöyle gelişti: 24 Nisan’da "Açık Gazete" programında kullanılan "Ermeni soykırımı" ifadesi nedeniyle RTÜK, radyo istasyonuna 5 kez program durdurma cezası vermişti. Karara uyulmadığı gerekçesiyle lisans iptali kararı alınmıştı.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Açık Radyo’nun lisansının iptalini duyurduğu açıklamada, "Açık Radyo, daha önceki cezalara uymayıp yayını sürdürdüğü için lisansı iptal edildi. Oysa yayıncı, para cezasını ödemiş ama yayını kesmemişti. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı," ifadelerini kullandı.

Açık Radyo, yürütmenin durdurulması talebinin reddi ve lisans iptali kararlarını yargıya taşıyacak. Yargıdan çıkacak karar, Açık Radyo’nun geleceğini belirleyecek. Eğer yeni bir yürütmeyi durdurma kararı alınmazsa, mevcut frekansını ve adını kullanarak yayın yapamayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.