Enerji Bakanlığı'nın duyurduğu yeni elektrik faturası düzenlemesi, halk arasında büyük tepkilere yol açmaya devam ediyor. Bakan Alparslan Bayraktar'ın, aylık 417 kilovatsaatin üzerindeki tüketimi olan hanelerin gerçek maliyetleri üzerinden ödeme yapacaklarına dair açıklamaları, vatandaşları endişelendiriyor. Mevcut düzenlemeye göre, aylık 240 kilovatsaate kadar olan tüketim düşük tarifeyle, bu sınırın üzerindeki tüketim ise yüksek tarifeyle ücretlendiriliyor. Ancak yeni düzenleme ile bu sınırın 417 kilovatsaate çıkarılacağı belirtiliyor.
BAKAN BAYRAKTAR'IN AÇIKLAMALARI
Bakan Bayraktar, Türkiye'de 40 milyon mesken abonesi bulunduğunu belirterek, "Sadece yüzde 3’ü olan 1,2 milyon hanenin elektriğin maliyetini neyse, onu ödemesini istiyoruz. Bu, doğru bir yöntemdir. Bu 1,2 milyon abonenin evlerinde kullandığı elektriği kendi gelirleriyle karşılayabileceklerini düşünüyoruz. Aylık 417 kilovatsaat, yıllık 5 bin kilovatsaatlik tüketim sınırındaki vatandaşlarımız, evlerinde kullandıkları elektriğin maliyetini ödeyecek" şeklinde konuşmuştu.
GIZLI ZAM İDDIASI VE ARTAN TÜKETIM
Şubat 2025'ten itibaren elektrik faturalarına "gizli zam" yapılabileceği iddiaları gündeme geldi. Bir elektrik programı sitesinde yer alan bilgilere göre, 417 kilovatsaatlik tüketim sınırının aşılmasının oldukça kolay olduğu vurgulandı. Örneğin, buzdolabını sürekli fişte bırakan, günde 5 saat televizyon izleyen ve haftada 4 kez çamaşır makinesini çalıştıran bir hanenin, Şubat ayından itibaren daha yüksek tarifeye tabi olmasının mümkün olduğu ifade edildi.
Zamlı faturalarla karşılaşabilecek hanelerle ilgili örnekler de sunuldu. 5 ay boyunca her gün 6 saat kalorifer yakan, 5 saat LED, 5 saat klasik ampül kullanan, 3 ay boyunca günde 2 saat klima açan, haftada bir kez fırın kullanan ve haftada 2 kez kurutma makinesi çalıştıran bir hanenin aylık tüketiminin 420 kilovatsaate ulaşabileceği belirtildi. Bu durumda hane, yeni düzenleme ile yüksek tarife üzerinden ödeme yapabilir.
ELEKTRIK MÜHENDISLERI ODASI'NDAN TEPKI
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), bu düzenlemenin yasal dayanağının olmadığını belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını duyurdu. EMO, yaptığı açıklamada, "Yıllık ortalama tüketimi 417 kilovatsaatin üzerinde olan milyonlarca haneye, yüksek tüketimli sanayi kuruluşları gibi fatura kesilecektir" ifadelerine yer verdi. Bu açıklamalar, düzenlemenin adaletsiz olduğu yönünde eleştirileri gündeme getirdi.