Bakanlık, enerji sektöründeki küresel gelişmeleri göz önünde bulundurarak, Türkiye'nin kaynakları ve ihtiyaçlarını belirleyen 2024-2028 Stratejik Planı'nı yayımladı. Bu plan, ülkenin enerji hedeflerini ve gereksinimlerini karşılamak için stratejik bir yol haritası sunuyor.
Plana göre, 2028 yılına kadar yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarının yıllık 270 milyar kilovatsaate ulaşması, yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının %63'e çıkarılması, güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 33.100 megavata, rüzgar enerjisi santrallerinin ise 19.300 megavata çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, 4.800 megavatlık nükleer enerji kapasitesinin devreye girmesi planlanıyor.
Günlük üretim hedefleri arasında, yurt içi ham petrol üretiminin 210 bin varile, doğal gaz üretiminin ise 42,5 milyon metreküpe çıkması yer alıyor. Doğal gaz depolama kapasitesinin 12 milyar metreküpe, yıllık maden ihracat değerinin ise 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
STRATEJİK PLANIN 7 TEMEL AMACI VE 30 HEDEFİ
Planda, sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, net sıfır karbon hedefli enerji dönüşümü, güvenli ve sürdürülebilir madencilik, enerji ve maden piyasalarının etkinliğinin artırılması, yerli teknolojilerin desteklenmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi gibi 7 ana amaç ve 30 hedef belirlenmiştir.
Sürdürülebilir enerji arz güvenliğini sağlamak için elektrik kurulu gücü artırılacak, elektrik tüketim ve dağıtım şebekeleri güçlendirilecek, yenilenebilir enerji kapasitesinin artması için şebeke esnekliği sağlanacak ve petrol-gaz altyapısı güçlendirilecektir. Ayrıca, enerjide uluslararası işbirlikleri artırılacak.
Dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla yerli kaynaklardan elektrik üretimi ve yerli petrol-gaz arama faaliyetleri artırılacak, ayrıca yurt dışındaki enerji ve maden kaynaklarının aranması ve üretimi desteklenecektir.
Net sıfır karbon odaklı dönüşüm kapsamında, temiz enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki oranı artırılacak, enerji verimliliği çalışmaları geliştirilecek ve enerjide karbon yoğunluğu azaltılacaktır. Elektrikli araç dönüşümünü destekleyen güçlü bir altyapı kurulacak, yeşil hidrojen ve yenilenebilir gaz değer zincirleri geliştirilecektir.
Güvenli ve sürdürülebilir madencilik hedefi doğrultusunda Türkiye'nin maden potansiyeli ortaya çıkarılacak, madenlerin yerinde işlenerek katma değeri artırılacaktır. Madencilik faaliyetleri uluslararası standartlara uygun güvenli ve çevre dostu şekilde yapılacak, iş sağlığı ve güvenliği kültürü güçlendirilecektir.
Enerji ve maden piyasalarının uluslararası ticaretle entegrasyonu sağlanacak ve yatırım ortamı iyileştirilecektir. Ayrıca, AR-GE çalışmalarına yönelik yatırımlar yapılacak, teknoloji ve ekipmanların yerlileştirilmesi teşvik edilecektir.
Bakanlık, kurumsal altyapısını güçlendirecek, bağlı ve ilgili kurumların yönetim kapasitesini artıracak, dijital dönüşüm ve siber güvenlik altyapısını geliştirecek ve afet ile acil durumlara müdahale kapasitesini güçlendirecektir.