Elektrikli Araç Devi NIO, Audi'nin Brüksel'deki Tesisine Göz Dikti!

Elektrikli otomobil üreticisi NIO, Audi'nin Brüksel'de yer alan ve kapanma noktasına gelen fabrikasını satın almayı değerlendiriyor. Bu hamle, Avrupa Birliği'nin Çin'e uygulamayı planladığı ek gümrük vergilerinden kaçınmak için stratejik bir adım olabilir.

Çin merkezli elektrikli otomobil üreticisi NIO, Audi'nin Brüksel'deki fabrikasına talip oldu. Belçika basınında yer alan haberlere göre, NIO, fabrikayı satın alarak üretim faaliyetlerini Avrupa'ya taşıma planları yapıyor. Bu adım, Avrupa Birliği’nin Çin’de üretilen elektrikli otomobillere yönelik ek gümrük vergisi uygulamasından kaçınma stratejisi olarak değerlendiriliyor. Avrupa Birliği'nin yürürlüğe koymayı planladığı yeni düzenlemeler kapsamında NIO gibi üst sınıf elektrikli araç üreticilerine yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulanacak. Ancak NIO'nun Belçika'da bir tesis almasıyla bu vergiden muaf olabileceği öngörülüyor.

NIO'nun bu satın alma girişimi, Audi'nin Brüksel'deki fabrikasında yaşanan durgunluk dönemine denk geliyor. Volkswagen Grubu'na bağlı Audi, temmuz ayında Brüksel'de üretilen lüks segment elektrikli modeli Q8'in üretim talebinin düşmesi nedeniyle fabrikanın yeniden yapılanacağını duyurmuştu. Audi, üretimi Meksika'ya kaydırma kararı almış ve Brüksel fabrikasına yeni bir model üretimi tahsis edilmemişti. Bu karar, 3 bin çalışanın işten çıkarılma endişesiyle fabrika içinde grev yapmasına ve sendikaların tepkisine yol açtı. Hatta işçiler, üretimi tamamlanmış otomobillerin anahtarlarına el koyarak durumu protesto etti.

NIO'nun bu fabrikayı satın alma teklifini 23 Eylül’de sunması bekleniyor. Bu hamle, NIO'nun Avrupa pazarındaki varlığını güçlendirme planının önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor. Fabrikanın satın alınması durumunda NIO, Avrupa Birliği'nin ek gümrük vergilerinden muaf olarak, elektrikli araçlarını doğrudan Avrupa'da üretip pazara sunmayı hedefleyecek.

Audi ise yaşanan bu gelişmelerle birlikte Brüksel fabrikasının kapanma ihtimali nedeniyle yatırımcı arayışlarını sürdürüyor. NIO’nun teklifi, Audi ve Volkswagen Grubu için kritik bir çözüm olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.