Avrupa Birliği (AB), Çin'de üretilen elektrikli otomobillere yüzde 35,3'e varan oranlarda ilave gümrük vergisi getirdi. AB Komisyonu, bu kararın arkasında yatan sübvansiyon karşıtı soruşturmanın tamamlandığını duyurdu. Soruşturma sonucunda, Çin'deki elektrikli otomobil değer zincirinin haksız sübvansiyondan faydalandığı tespit edildi ve bunun AB'deki üreticilere ekonomik zarar verdiği ifade edildi.
YENİ VERGİLERİN UYGULAMA TARİHİ
Açıklamada, ek vergilerin AB Resmi Gazetesinde yayımlandıktan bir gün sonra uygulanacağı ve bu süreçte Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumlu bir çözüm bulmak için çalışmaların süreceği vurgulandı. Tesla'nın Çin'de üretilen modellerine yüzde 7,8, BYD'ye yüzde 17, Geely’ye yüzde 18,8, soruşturmada ortaklık yapan üreticilere yüzde 20,7, SAIC ve diğer ortaklık yapmayan şirketlere ise yüzde 35,3 oranında ek vergi uygulanacağı belirtildi. Ayrıca, 4 Temmuz'dan bu yana uygulanan geçici vergilerin ise yürürlükten kaldırılmayacağı ifade edildi.
ÇİN'Lİ ÜRETİCİLERİN ARTAN ORANI
Son yıllarda, Avrupa pazarlarında satılan elektrikli otomobillerde Çinli üreticilerin payı hızla artmıştı. Özellikle Çin'de üretilen düşük fiyatlı ve sübvanse edilmiş elektrikli otomobiller, rakiplerini geride bırakarak önemli bir pazar payına sahip olmuştu. AB Komisyonu, Temmuz ayında Çin'den gelen elektrikli otomobiller için geçici ilave vergi uygulamaya başladığını açıklamıştı. Önceden, AB, bu araçlara yüzde 10 oranında bir vergi uyguluyordu.
Belirlenen yeni vergi oranları, yürürlükteki yüzde 10'un üzerine eklenerek toplamda yüzde 45,3’e kadar ulaşacak. Yeni vergilerin 30 Ekim’de AB Resmi Gazetesinde yayımlanması ve 31 Ekim’den itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.