Emekli maaşlarının Temmuz ayına yaklaşırken hesaplamaları yeniden yapıldı

SSK, BAĞ-KUR ve memur emeklileri Temmuz ayında açıklanacak maaş zammını merakla beklerken, en düşük emekli maaşında yeni hesaplamalar yapıldı. Ayrıca, seyyanen zam ve refah oranı eklemesi konusunda Ankara kulislerinde yeni bir rakam üzerinde tartışmalar başladı.

Türkiye'de 16 milyon emekli ve memur, 3 Temmuz'da açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamlarına odaklanmış durumda. Asgari ücretle çalışanlar ise emeklilere yapılacak zammın ardından kendilerine de ara zam yapılmasını bekleyerek açıklamaları dikkatle takip ediyor.

Ankara kulislerinde konuşulan son rakamlar neler? Hangi emeklilere ek refah payı verilecek ve en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Tüm ayrıntılar haberimizde...

SGK, BAĞ-KUR ve memur emeklilerine yapılacak 6 aylık enflasyon farkı hesaplandı. Emeklilere yüzde 22.72 oranında enflasyon farkı verilmesi neredeyse kesinleşti. Ancak, bu oranın emeklilerin 6 ay boyunca geçimini sağlaması için yeterli olmadığı belirtiliyor. Refah payı ile ilgili olarak ise şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

Ünlü SGK Müşaviri Emin Yılmaz, son veriler doğrultusunda emekli zamlarını hesaplarken, emeklilerin en çok merak ettiği refah payı hakkında da açıklamalarda bulundu.

İLK 5 AYLIK RAKAMLAR KESİNLEŞTİ

SGK Müşaviri Emin Yılmaz, yaptığı açıklamada ilk 5 aylık enflasyon farkının SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için yüzde 22,72, memur ve memur emeklileri için ise toplu sözleşme zammıyla birlikte hesaplanacağını belirtti.

HAZİRAN ENFLASYONU ZAM ORANINI YUKARI ÇEKECEK

SGK Müşaviri Emin Yılmaz, yalnızca Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklendiğini belirterek, son verilerle birlikte SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için maaş farkının yüzde 25,86, memur ve memur emeklileri için ise yüzde 20,39 olacağını ifade etti.

HANGİ EMEKLİLER REFAH PAYI ALACAK?

Emin Yılmaz, özellikle SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir refah payı verilebileceğini düşündüğünü ifade etti. Ancak kendisine göre yüzde 5'lik refah payının daha olası olduğunu belirtti. Yılmaz, enflasyonun senenin ikinci yarısında düşüş göstermesi beklenmesine rağmen yüzde 10'luk bir refah payının uzak bir ihtimal olduğunu vurguladı.

REFAH PAYI EKLENDİĞİNDE EMEKLİ MAAŞLARI NE OLUR?

Emin Yılmaz, kamu emeklileri ve memurlarının toplu sözleşme kapsamında zam oranlarının belirlendiğini hatırlatarak, geçmişte halihazırda çalışan memurlar hariç diğer emeklilerin maaş farklarının eşitlendiğini gözlemlediklerini söyledi. Yılmaz, bu çerçevede SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 5 refah payı verilmesi durumunda, memur emeklilerine yüzde 10 refah payı verilmesi gerektiğini belirtti. Bu senaryoda SSK, BAĞ-KUR ve memur emeklilerine toplamda yüzde 30,86 oranında zam yapılacağını ifade etti.

MEMURLARA REFAH PAYI VERİLİR Mİ?

Emin Yılmaz, Temmuz ayında memurlara refah payı verilmemesini bekleme nedenini, geçen yıl Temmuz ayında memurlara 8.077 lira seyyanen ödeme yapılmış olmasına ve bunun kanunla kalıcı hale getirilmiş olmasına bağladı.

TÜM EMEKLİ ZAMLARI EŞİTLENİR Mİ?

Emin Yılmaz, geçmiş zam dönemlerinde maaş eşitleme formülünün sıkça uygulandığını ve bu politikanın artık kalıcı hale geldiğini ifade etti. Yılmaz, maaşlarda adil davranılması ve emekliler arasındaki yüzde 5'lik farkın eşitlenebileceğini vurguladı, böylece ayrımcılık olmadan adaletin sağlanabileceğini belirtti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN EN GÜÇLÜ TAHMİN NE?

Emin Yılmaz, emekli aylıklarında en olası senaryonun taban aylıkların güncellenmesi olduğunu düşündüğünü belirtti. Yılmaz, aylıkların rakamsal olarak 12 bin 500 ile 15 bin TL arasında artırılacağına inandığını ifade etti.

KÖK AYLIKLARA REVİZE YAPILABİLİR

Emin Yılmaz, kök aylıklara enflasyon farkı uygulandığı için özellikle 8 bin liranın altında kök aylığı olanlara önemli bir zam yapılamadığını belirterek, bu nedenle kök aylıkların 10 bin liranın üzerine revize edileceğini düşündüğünü ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.