Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’e enflasyon hesaplamasında kullandığı tüm belgeleri sunması için 30 gün süre verdi. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in açtığı dava, milyonlarca emekli ve çalışanın maaşlarına yansıtılan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı iddialarıyla gündeme geldi. Mahkeme, TÜİK'ten savunma yapılmasını ve tüm belge ve bilgilerin açıklanmasını talep etti.
TÜİK SAVUNMA YAPMAZSA CEZA GELEBİLİR
TÜİK’in, karara yanıt vermemesi durumunda, Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi kapsamında cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Seyfettin Çilesiz'in avukatı Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’in mahkeme kararını uygulamamasının Anayasal bir suç teşkil edeceğini ifade etti. Ayrıca, enflasyon hesaplamalarının bağımsız bilirkişiler tarafından inceleneceği de vurgulandı.
MAAŞ ZAMLARI VE GERÇEK ENFLASYON
Çilesiz, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı ve maaş zamlarının düşük kaldığını belirterek, bu senenin ilk 6 ayındaki enflasyonun yeniden hesaplanmasını talep etmişti. Yanıt alamayınca açtığı davada, mahkeme TÜİK’ten iddialara yanıt teşkil edecek belgeleri istemiş, savunma için 30 gün süre tanımıştı.
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİ
Çilesiz, mahkemeden yürütmenin durdurulmasını da talep etti. Mahkeme, bu talebi, TÜİK’in ilk savunması alındıktan ya da sürenin geçmesinden sonra değerlendirecek. TÜİK’in gerekli savunmayı yapmaması halinde, mahkeme dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre karar verecek.
BELGELER BAĞIMSIZ BİLİRKİŞİLER TARAFINDAN İNCELENECEK
Avukat Ali Erdem Gündoğan, enflasyon hesabında kullanılan tüm bilgi ve belgelerin bağımsız bilirkişiler tarafından inceleneceğini belirtti. TÜİK’in hesaplamalarının şeffaflığını sorgulayan bu süreç, emekli ve çalışanların haklarını doğrudan etkileyebilir.