Emekliler için önemli 5 yıl: Başvuru yapanlar, ödedikleri vergiyi geri alacak

Muafiyet hakkı, emeklilik yılını takip eden yıldan itibaren başlıyor. Örneğin, 2022 yılında emekli olan ve tek konutu 200 metrekareyi geçmeyen çalışmayan kişiler, 2023 yılında muafiyetten yararlanabilir. 2023 içinde emekli olanlar içinse muafiyet 2025’te başlayacak.

Geçen yıl çıkarılan EYT düzenlemesi ile 2 milyon kişi emeklilik hakkı kazandı. 2023 yılı Ağustos ayı itibarıyla bu sayıya 300 bin kişi daha eklenirken, yıl sonuna kadar bu rakamın artması bekleniyor. Emekli maaşı alanlar, bayram ikramiyesi ve maaş promosyonu gibi ek gelir fırsatlarının yanı sıra emlak vergisinden muaf olma hakkına da sahip oldu. Böylece birçok kişi emlak vergisi muafiyetinden yararlanma imkanı buldu.

Bu muafiyetten faydalanabilecek kişiler arasında brüt 200 metrekareyi aşmayan tek bir konuta sahip olan emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları yer alıyor. Ayrıca dul ve yetim aylığı alanlar da bu haktan yararlanabilirken, toplam gelirleri 150 bin lirayı aşan emekliler muafiyetten yararlanamıyor.

Muafiyet hakkı, emeklilik yılını takip eden yıldan itibaren başlıyor. Örneğin, 2022 yılında emekli olan ve tek konutu 200 metrekareyi geçmeyen çalışmayan kişiler, 2023 yılında muafiyetten yararlanabilir. 2023 içinde emekli olanlar içinse muafiyet 2025’te başlayacak.

Emeklilerin bu muafiyet için bağlı bulundukları belediyeye başvurmaları gerekiyor. Başvuru sırasında 'Tek Meskeni Olan Emeklileri, Dul ve Yetimlere Ait Form' doldurulup teslim edilmesi gerekmektedir.

200 metrekareyi aşmayan konutlarda hissesi bulunan emeklilere hisse oranında muafiyet uygulanır. Ancak bir kişinin kendi konutu haricinde miras kalan başka bir evde hissesi varsa, bu durumda muafiyet uygulanmaz.

Emlak vergisinden muaf olmasına rağmen yanlışlıkla ödeme yapanlar, ödemelerini geri alma hakkına sahiptir. Beş yıllık zaman aşımı süresi içinde gerekli belgelerle belediyeye başvurarak bu ödemeleri geri alabilirler.

Yalnızca belirli dönemlerde kullanılan yazlık veya yayla evleri emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmemektedir. Sadece emekli olup yıl boyunca sürekli ikamet edilen tek yazlık konut için muafiyet sağlanır. Eğer emekli kişinin bir evi ve bir yazlığı varsa, her iki konut için de emlak vergisi ödenmesi gerekmektedir.

Tek konutunu kiraya veren emekliler de muafiyetten yararlanabilir. Ancak bu durumda kira gelir vergisi ödenmesi gerekecektir. Tek evini kiraya verip başka bir yerde kira ödemeden oturanlar ise muafiyet hakkından faydalanamaz.

Bu yıl satın alınan bir konutun emlak vergisi satıcı tarafından ödenir. Alıcı, ilk yıl vergi ödemez, yalnızca belediyeye bildirimde bulunur. Yeni ev alanlar için vergi ödemesi 2025 yılında başlayacaktır.

Emlak vergisi her yıl iki eşit taksit halinde ödenmektedir. İlk taksit ödemeleri Mayıs ayında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılmaktadır. Emlak vergisi ödemelerinde gecikme yaşanması durumunda geciken taksitler için faiz uygulanır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.