Emekliler ve Dul Yetim Maaşı Alanlar İçin Kötü Haber: Ödemelerde Kesinti Mi Olacak?

Türkiye’de yaklaşık 16 milyon emekli maaşı alan birey bulunuyor ve bu kişilerin bir kısmı emeklilik sonrası da aktif çalışma hayatına devam etmektedir. Emeklilerin, sosyal güvenlik sistemine katkı sağlamak amacıyla iş gücünde yer alması, hem ekonomik açıdan avantajlı bir durum yaratmakta hem de..

Bazı emekliler, aynı zamanda dul ve yetim maaşı da almakta, bu sayede çalışan emekliler iki maaş ve iki tazminat alma imkânına sahip olabilmektedir. Peki, bu durum nasıl gerçekleşiyor? Dul maaşı alan bir kişinin çalıştığında bu ödeneği kesiliyor mu? İşte merak edilen ayrıntılar…

Emeklilik sonrası çalışmaya devam eden bireyler, hem emekli maaşı hem de dul veya yetim maaşı almakla birlikte, bu durumu elde edebilmek için son çalıştıkları iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışmaları gerekiyor. Çift tazminat alma hakkı ise şu şekilde öne çıkıyor:

EMEKLİYE ÇİFT TAZMİNAT HAKKI

Türkiye’de emekli maaşı alan yaklaşık 16 milyon kişi bulunuyor. Bu dosyaların bir kısmı, dul ve yetim maaşlarına yönelik. Emekli olan birey sayısı, dünya genelinde 100’den fazla ülkenin nüfusunu aşan bir rakama ulaşmış durumda. EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle, genç yaşta emekli olanların sayısı da oldukça arttı. 40'lı veya 50'li yaşlarının başında emekli olan birçok sigortalı, çalışma hayatına devam etmekte.

Genç yaşta emekli olmalarına rağmen çalışmaya ara vermeyen kişiler, ya bir işte çalışıyor ya da kendi işlerini kurarak Bağ-Kur kapsamında faaliyet göstermeye devam ediyor.

EMEKLİ VE ÇALIŞAN HAKLARINDA EŞİTLİK

Emekli çalışanların özlük hakları, diğer çalışanlarla eşit seviyede. İzinler, tazminatlar ve diğer haklar aynı şekilde hesaplanıyor. Emekli bir çalışan, bir yılın dolmasının ardından işten çıkarıldığında yasal olarak belirlenen ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaşı üzerinden alabiliyor. Ayrıca, izin günleri de kıdemlerine göre belirleniyor. 50 yaşından büyük olan çalışanlar için kıdemlerine bakılmaksızın en az 20 gün izin verilmesi gerekiyor. Emeklilik sonrası, çalıştıkları iş yerinde istedikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatlarını alabilirler.

BUNU YAPANLAR TAZMİNAT ALAMAYACAK

Emekli olduktan sonra kendi isteğiyle işten ayrılan kişiler kıdem tazminatını alabilir. Ancak, çalışmaya başladıktan sonra kendi isteğiyle istifa eden emekliler, tazminat haklarından yararlanamaz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, emekli olduktan sonra tazminat alarak aynı iş yerinde devam edenlerin kıdemlerinin sıfırlandığı ve yeniden bir yıl beklemeleri gerektiğidir.

ÇALIŞMA SONRASI EMEKLİ MAAŞI KESİLECEK Mİ?

Emekli olduktan sonra SSK’lı olarak çalışan kişiler, her iki maaşı da alabilir ve emekli maaşları bu durumda kesilmez. Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra işyeri açan veya ortak olan kişilerin de maaşları kesilmez, bu durumda prim ödeme yükümlülükleri yoktur.

Ancak, malulen emekli olan bireyler çalışmaya başladıklarında emekli maaşları kesilir. Sürekli iş görmezlik ödeneği alanların çalışmaya başlaması durumunda ise ödenekleri kesilmezken, herhangi bir kurumdan emekli olan kamu çalışanlarının emekli maaşları, bazı istisnalar dışında kesilmektedir.

Dul maaşı alan kişiler çalıştıklarında ödeneği kesilmez, fakat dul maaşının oranı düşer. Bu durum, çalışan emekliler için dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntıdır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.