İktidar, seçim öncesinde en düşük memur maaşına 8 bin 77 lira seyyanen zam yaparak, yaz ayında emekli aylıklarına benzer bir artışın yapılacağı sözünü vermişti. Ancak Temmuz ayındaki yüzde 25'lik emekli zammı, yalnızca kök maaşlara yansıtılmıştı, bu durum emekliler arasında bir hayal kırıklığı yaratmıştı.
EMEKLİLERİN BEKLENTİSİ VE YAŞANAN HAYAL KIRIKLIĞI
16 milyonun üstündeki emeklinin önemli bir kısmı, taban aylık olan 10 bin lira ve çevresinde maaş almaya mahkum bırakılırken, emeklilere bir darbe de bayram ikramiyesindeki artışın sınırlı tutulmasıyla geldi. Ramazan ve Kurban Bayramı için 3 bin TL'lik ikramiye ödenmesini öngören düzenleme, Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçerken, milyonlarca emekli vatandaşın son umudu seçim öncesi yapılması beklenen seyyanen artışa dönmüş durumda.
BEKLENEN SEYYANEN ARTIŞ VE EKONOMİST YORUMLARI
Kamuoyunda emekliler için de 31 Mart seçimleri öncesinde bir seyyanen zam yapılacağına yönelik iddiaların artmasının üzerine ekonomistler rakam tartışmaya başladı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, konuşulan rakamların gerçeği yansıtmadığını belirterek, zam tutarı hakkında net konuştu.
Geçtiğimiz senenin mart ayında en düşük emekli maaşının 5 bin 500 lira iken 7 bin 500 liraya yükseltildiğini hatırlatan Erdursun, benzer bir zammın bu mart ayında yeniden açıklanmasını beklediğini ifade ederek, maaşlara yapılacak ekleme oranı hakkında şu ifadeleri kullandı:
"Benim beklentim, mart ayının ilk günlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm emekliler için geçerli olacak bir seyyanen zam açıklaması yapacağı yönünde. Ancak bu artış konuşulduğu gibi 12 bin TL ya da 10 bin TL falan olmayacaktır. 4 bin TL'ye kadar bir artış düşünüyorum.
BEKLENEN ETKİ VE DEĞERLENDİRME
Bu eklenecek miktar da emekliler arasında ayrım yapılmaksızın, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarında aynı şekilde yansıtılır. 10 bin lira maaş alan 14 bin olur, 15 bin alan 19'a yükselir. En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 14 bin liraya yükseltilmesi halinde iktidar, bunun etkisini seçimlerde görür ve emekliden olumlu bir geri dönüş alır."