Emeklilere Kötü Haber: 2025'te Maaşlarda Yüzde 30 Düşüş Bekleniyor

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2025 yılına dair öngörülen enflasyon rakamlarına dayanarak, 2024 yılına kıyasla emekli olacak kişilerin aylıklarının yaklaşık yüzde 30 oranında daha düşük olabileceğine vurgu yaptı.

Emeklilik dilekçesinin sunulduğu tarih, emekli aylığının miktarını belirleyen güncelleme katsayısını doğrudan etkiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli maaşlarını hesaplarken çalışanın prime esas kazançlarını, prim ödeme gün sayısını ve aylık bağlama oranını dikkate alıyor. Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde, dilekçenin verildiği tarih, alınacak emekli maaşının tutarında önemli bir rol oynayabiliyor.

İsa Karakaş, 2023 yılında verilen emeklilik dilekçelerinin, 2024 yılına göre daha avantajlı olduğunu ifade etti. Dilekçelerin verildiği tarihler arasındaki farkın çok büyük olmadığını belirten Karakaş, bu yılki oranların geçmiş yıllara göre oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu farkın Türkiye tarihindeki en yüksek oranlardan biri olduğunu ekleyerek, emeklilik planlaması yapanların bu durumu dikkate almalarının önemine dikkat çekti. Bu bağlamda, emeklilik dilekçesinin verilme tarihinin, maaş artışları üzerindeki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.