28 Şubat'ta Meclis tarafından kabul edilen ve yasalaşan EYT düzenlemesi, başlangıçta 2 milyon 250 bin kişi için, genel olarak ise yaklaşık 5 milyon vatandaş için emeklilik kapısını aralayacak.
Ancak, EYT'lilerin yaş ortalamalarının düşük olması ve halihazırda iş hayatına devam etmeleri, hükümeti ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) ek tedbirler almaya yönlendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, halihazırda bir işte çalışan emeklilerin aylıklarında ek kesintiler yapılmasına karar verildi.
EYT DÜZENLEMESİ 
Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 650 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisi, hem yaşlılık aylığı almakta hem de çalışmaya devam etmektedir. EYT düzenlemesi kapsamında başvuruları alınan yaklaşık 1.9 milyon vatandaşın 750 bini, sosyal güvenlik destek primine tabi bir işte çalışmaktadır. EYT'lilerin bu sayıya eklenmesiyle, bu rakamın 2 milyonun üzerine çıkması beklenmektedir. Emekli aylığı bağlanan bireylerin tekrar işe girmesi durumunda sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Kamuda 4A kapsamında çalışan emeklilerin aylıklarından kesinti yapılmaktadır.
EYT ile emekli olanların büyük çoğunluğu mart ayında başvurularını yapmış olup, aynı işyerinde çalışmaya devam etmektedirler. Emekli aylığı bağlanmış olmasına rağmen yaşlılık aylığı kesilmeden çalışmaya devam etmeleri halinde, sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. İşçi olarak çalışanlardan prim kesilmekte, memurlardan ise emekli aylıklarından kesinti yapılmaktadır.
Emekli olan ve iş hayatına devam eden kişilerin maaşlarında herhangi bir düşüş olmamaktadır. Ancak, işverenlerin emekli çalışanlar için işçi payı ve iş kazası primi ödemesi yapılmamaktadır. Emekli olup çalışanlar, işverenlerinin işçi payını ödemektedir. Kamuda 4A kapsamında çalışmaya başlayan emeklilerin aylıklarından kesinti yapılmaktadır.
Emeklilik sonrasında kamuda çalışan kişilerin temsil veya görev tazminatı alıp alamayacağı konusunda, aylıkla birlikte alınan makam veya yüksek hakimlik tazminatları dikkate alınarak belirlenmektedir. Kamu kesiminde herhangi bir aylık veya ücret alıp almadıklarına bakılmaksızın görev almaları durumunda, bu tazminatların kesilmesi öngörülmektedir.
Çalışan emeklilerin SGK kesintisi, işçi ve işveren paylarının toplamından oluşmaktadır. Güncel asgari ücret üzerinden hesaplandığında, işçi payı 1006 lira, işveren payı ise 3018 lira olmaktadır. Bu durumda, toplam SGK kesintisi 3 bin 286 lira olmaktadır.