Emeklilere uyarı geldi: Maaşınız kesilebilir! 01 kodu binlerce emeklinin maaşını yakabilir!

Türkiye genelinde 16 milyon 154 bin 322 kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli aylığı alıyor. Emeklilerin bir kısmı sigortalı olarak çalışmaya devam ederken, bazıları kayıt dışı işlerde yer almakta ya da iş hayatından tamamen çekilmektedir.

Türkiye genelinde 16 milyon 154 bin 322 kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli aylığı alıyor. Emeklilerin bir kısmı sigortalı olarak çalışmaya devam ederken, bazıları kayıt dışı işlerde yer almakta ya da iş hayatından tamamen çekilmektedir. Emekli olduktan sonra yeniden işe girenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir husus var.

DOĞRU SGK KODUNU SEÇMEK HAYATİ ÖNEME SAHİP

Emekli çalışanlar için işveren, SGK primlerini iki ayrı kodla kaydetmek zorundadır. Emekli olduktan sonra işe başlayanların, 02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi üzerinden kayıt edilmesi gerekmektedir. Eğer 01 kodlu Tüm Sigorta Kolları ile kayıt yapılırsa, bu durum emekli maaşının bir süre sonra kesilmesine yol açabilir.

SGK UZMANINDAN ÖNEMLİ UYARILAR

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, SGK Uzmanı Emin Yılmaz, işverenin emekli çalışan için yanlış kodla prim yatırması durumunda izlenmesi gereken adımları açıkladı. Yılmaz, "Öncelikle sigortanızı yapan şirkete başvurarak hatalı girişin düzeltilmesini isteyin. İşveren gerekli düzeltmeyi yaptıktan sonra bağlı bulunduğunuz SGK'ya durumu bildirin ve emekli aylığınızın kayıpsız bir şekilde ödenmesi talebinde bulunun. Bu şekilde ödenmemiş emekli maaşınızı yaklaşık 20-25 gün içinde alabilirsiniz" dedi.

Yılmaz ayrıca, Tüm Sigorta Kolları için prim kesintisinin yüzde 37,5, emekli çalışanlar için ise yüzde 32 olduğunu hatırlatarak, Eylül ayından itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle bu orana yüzde 0,25 ekleme yapılacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.