Emeklilere yapılacak 9 bin TL kira yardımının şartları belirlendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, geçen hafta kentsel dönüşüm ve riskli yapıların yeniden inşasına destek sağlamak amacıyla yeni adımlar atılmasına karar verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, geçen hafta kentsel dönüşüm ve riskli yapıların yeniden inşasına destek sağlamak amacıyla yeni adımlar atılmasına karar verdi. İBB Meclisi, riskli yapıların yeniden inşası sürecinde maddi destek verilmesini ve ilçe belediyeleriyle bina taraması ve incelemesi için ortak hizmet protokolü yapılmasını oy birliğiyle kabul etti.

Alınan karara dair sosyal medya hesabından bir video yayınlayan İmamoğlu, "Bu haberi, riskli yapılarda oturan dar gelirli emeklilerimizin görmesini sağlayalım. Yenileme maliyetinin %65’ni İBB olarak biz karşılıyoruz, fazladan 9 bin TL de kira desteği veriyoruz" mesajını paylaştı.

PROJENİN AYRINTILARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), riskli yapıların yenilenmesini isteyen hak sahiplerine, KİPTAŞ aracılığıyla maddi durumlarına bağlı olarak toplam maliyetin yüzde 40 ile yüzde 65'i oranında değişen miktarlarda finansal destek sunacak. Bu binaların sahipleri, İBB'nin destek programına dahil olabilmek için İBB'nin iştirak şirketi KİPTAŞ ile ön sözleşme yapacaklar.

KİM NE KADAR DESTEK ALACAK?

Mali destek oranları, hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Dar gelirli ve emekli olanlar, en yüksek destek oranlarından faydalanma hakkına sahip olacak. Hane içi gelirleri 2 asgari ücretin altında olanlara yüzde 60, bu kişiler emekli ise yüzde 65 oranında destek sağlanacak. Hane içi gelirleri 3 asgari ücretin altında olanlara ise yüzde 40, aynı durumdaki emeklilere ise yüzde 45 oranında destek verilecek. İlk aşamada ‘İstanbul Yenileniyor’ programına başvuran ve anlaşma sağlanan 25 bin hane için ortalama 5 milyar TL destek verilmesi öngörülüyor.

DESTEK SÜRECİ 7 AŞAMADAN OLUŞACAK

Emeklilere yapılacak mali destek süreci, 7 aşamayı kapsayacak:

1. Hak sahiplerinin ilk olarak KİPTAŞ ile ön sözleşme imzalaması gerekecek.
2. Ardından başvurular Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne iletilecek.
3. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hane içi gelir tespiti yapılacak.
4. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, mülkiyet tespitlerini gerçekleştirecek.
5. Mali destekten faydalanacak hak sahipleri bilgilendirilecek.
6. KİPTAŞ, inşaat ilerleme seviyelerini İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğü (İŞAT) ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne raporlayacak.
7. İŞAT onayının ardından, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ödeme emirlerini düzenleyecek.

EMEKLİLERE 9 BİN TL KİRA YARDIMI

Yüksek risk grubunda yer alan E sınıfı binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerini hızlandırmak ve İstanbul’u depreme karşı daha hazırlıklı hale getirmek amacıyla, 6306 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklere göre, bu binalarda yaşayan emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine ise 7.000 TL kira yardımı yapılacak. Acil olarak dönüştürülmesi gereken 6.920 bina ve toplam 62.000 bağımsız birimdeki yaklaşık 80 bin kiracı için bu destek sağlanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.