Emeklilik Koşullarında Önemli Değişiklik! Bağ-Kur’lular için Prim İndirimi Uygulaması Başlıyor

Bağ-Kur’lular için uzun zamandır beklenen prim gün indirimi düzenlemesi uygulanmaya başlıyor. Milyonlarca küçük esnaf ve çiftçinin yararlanacağı bu yeni düzenleme ile, Bağ-Kur’luların emeklilikte ödemeleri gereken prim gün sayısı 9000'den 7200'e indirilecek.

Düzenlemenin ilk aşamada, basit usulde vergilendirilen ve 10'dan az çalışanı bulunan küçük esnafı kapsaması öngörülüyor. Bu kapsamda bakkal, terzi, kasap ve berber gibi meslek grupları ile çiftçi Bağ-Kur’lular da yer alacak. Ayrıca, prim günleri borç nedeniyle dondurulmuş olan Bağ-Kur’lular, dondurulan günlerini satın alarak emeklilik hakkına sahip olabilecekler.

Yeni düzenleme ile Bağ-Kur’lular, 7200 prim gününü tamamladıktan sonra emekli olabilecekler. Ancak, yaş şartı geçerli olacak ve prim gün sayısını tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaş kriterini tamamladıklarında emekli olabilecekler. Kadınlar için emeklilik yaşı 58, erkekler için ise 60 olarak belirlenmiş ve bu yaşlar kademeli olarak 65'e kadar yükselecek.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamındaki Bağ-Kur’luların da bu düzenlemeden yararlanabileceği düşünülüyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan EYT’liler, 9000 gün prim doldurma zorunluluğu olmadan 7200 günle emekli olabilecekler. Ancak, prim gün sayısı dolsa bile yaş şartını yerine getirmeyenler emekli olamayacaklar.

Farklı sosyal güvenlik kurumlarına bağlı çalışanlar için geçerli olan "son 7 yıl kuralı" bu düzenlemede değişmiyor. Bu kurala göre, emeklilik işlemleri, son 7 yılda en fazla hangi kuruma prim ödenmişse o kurum üzerinden gerçekleştiriliyor.

Prim gün sayısı indirimi otomatik olarak uygulanacak. Ancak, emeklilik için yaş şartını yerine getiren Bağ-Kur’luların, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuruda bulunmaları gerekecek. Bu süreçte, prim gününü tamamlayanların başvuru işlemlerinin kolaylaştırılması planlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.