Emeklilik Yaşı 70'e mi Çıkacak? EYT Sonrası Kademeli Emeklilik Beklentisi!

Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan düzenlemenin ardından kademeli emeklilik beklentileri arttı. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, emeklilik yaşının 70'e kadar çıkarılabileceğini belirtti. Kademeli emeklilik sistemi gelecek mi?

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi ile milyonlarca kişi erken emeklilik hakkı kazandı. Ancak bu düzenleme sonrası emeklilik sistemiyle ilgili yeni beklentiler de gündeme gelmeye başladı. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, Orta Vadeli Program’da (OVP) emeklilik yaşıyla ilgili dikkat çekici bir gerçeğe işaret etti. Bu gelişmeler, emeklilik yaşının 70’e çıkarılacağı yönündeki iddiaları da güçlendiriyor. Peki, kademeli emeklilik gelecek mi? Emeklilik yaşı artacak mı? İşte tüm merak edilen detaylar...

EYT DÜZENLEMESİ VE SONRASI

EYT yasası, uzun süredir emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaşa erken emeklilik fırsatı sundu. 2023 yılı itibarıyla emeklilik dilekçelerinin büyük bir kısmının EYT’liler tarafından verilmesi bekleniyor. Ancak 9 Eylül 1999 öncesi ve sonrası sigorta başlangıcı olanlar arasında, emeklilik yaş ve prim günleri açısından büyük farklar bulunuyor. Bu durum, kademeli emeklilik sistemine yönelik talepleri yeniden gündeme getirdi.

KADEMELİ EMEKLİLİK NE ZAMAN GELECEK?

EYT sonrası kademeli emeklilik sistemine yönelik beklentiler artarken, özellikle sigorta başlangıcı 1999 sonrası olanların, kademeli emeklilik ile daha erken emekli olabileceği yönünde talepler var. Kademeli emeklilik sistemi, sigorta başlangıç tarihine ve prim gününe göre emeklilik yaşının esnekleştirilmesini öngörüyor. Ancak bu konuda henüz net bir karar alınmış değil.

EMEKLİLİK YAŞI 70’E Mİ YÜKSELECEK?

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, OVP’de yer alan emeklilik yaşı ile ilgili detayların satır aralarında yer aldığını belirtti. Karakaş’a göre, ilerleyen yıllarda emeklilik yaşının kademeli olarak artırılması ve hatta 70’e kadar çıkarılması mümkün. Avrupa ülkelerindeki emeklilik yaşlarının 65-67 seviyelerine yükseltilmesi, Türkiye’nin de benzer bir yola girebileceği ihtimalini güçlendiriyor. Ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmış değil.

GELECEKTE NE BEKLENİYOR?

EYT düzenlemesi, milyonlarca kişiye erken emeklilik yolunu açsa da ilerleyen yıllarda, özellikle ekonomik dengeyi koruma adına, emeklilik yaşının yükseltilmesi olası. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından, kademeli emeklilik ve emeklilik yaşının artırılması gündemdeki yerini koruyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.