Emeklilik yaşı ve esnek çalışmada yeni dönem! SGK'da 2025'te kapsamlı reformlar devreye giriyor!

2025 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete’de yayımlandı. Sosyal güvenlikte köklü değişiklikler öngören program, BES, emeklilik yaşı, esnek çalışma gibi başlıklarla dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) ek olarak çalışanların otomatik katılımıyla kurulan "Otomatik Katılım Sistemi"nin, ikinci basamak emeklilik modeline dönüştürülmesi planlanıyor. Bu dönüşüm kapsamında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile koordineli bir çalışma yapılacağı açıklandı. Ayrıca, yeni sistemin etkinleştirilmesi adına, fon çeşitliliğinin artırılması ve 25 yaş altı üniversite öğrencilerinin BES’e katılımının teşvik edilmesi gibi önlemler alınacak.

Program, pandemide hız kazanan esnek çalışma modelleri için hukuki altyapının güçlendirilmesi ve uzaktan çalışma düzenlemelerinin yapılmasını da kapsıyor.

Emeklilik yaşına yönelik olarak ise sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlamak adına, doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa uyumlu olarak "otomatik ayarlama mekanizmaları" geliştirilmesi öngörülüyor. 2008 düzenlemesindeki eleştirilen unsurların gözden geçirilmesi ve çalışanların iş hayatında daha uzun süre kalmalarını teşvik edecek tedbirlerin alınması hedefleniyor.

Program ayrıca, aktüeryal dengenin korunması adına sosyal güvenlik kurumları arasında iş birliğini güçlendirmeyi ve gerekli reform alanlarının belirlenmesini içeriyor. İstatistik kapasitesinin artırılması ve düzenli izleme sisteminin kurulması da sosyal güvenlik alanında planlanan hedefler arasında yer alıyor.

Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için yeni bir "bakım sigortası" oluşturulması ve iş göremezlik veya maluliyet geliri alanların mesleki rehabilitasyon süreçlerine katılımının teşvik edilmesi planlanırken, kadın, genç ve engelli bireylerin istihdamını desteklemek için de çeşitli adımlar atılacak.

İşverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla altyapının geliştirilmesi ve bürokrasinin azaltılması hedeflenirken, tamamlayıcı sağlık sigortasının yaygınlaştırılması da gündemde. Tüm bu düzenlemelerin, Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemini modernize etmesi ve işgücü piyasasını daha sürdürülebilir hale getirmesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.