Emeklilik Yaşı Yükseliyor! Sosyal Güvenlik Sisteminde Büyük Değişim!

2025 yılı programında, doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa paralel olarak emeklilik yaşının yeniden düzenleneceği belirtiliyor. Bu düzenlemeyle, emeklilik yaşı önümüzdeki yıllarda kademeli olarak artış gösterebilir.

Türkiye’de emeklilik yaşı, 2025 yılı programıyla birlikte yeniden değerlendirilmeye hazırlanıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan yıllık program, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlama hedefi doğrultusunda emeklilik kriterlerinin gözden geçirileceğini işaret ediyor. "Sosyal Güvenlik Sistemi ve Finansmanı" başlığı altında yer alan ifadeye göre, doğuşta beklenen yaşam süresindeki artış dikkate alınarak emeklilik yaşına yönelik otomatik ayarlama mekanizmalarının geliştirilmesi öngörülüyor. Bu durum, uzun vadede emeklilik yaşının kademeli olarak artabileceğine işaret ediyor.

YAŞAM BEKLENTİSİNDE ARTIŞ

Emeklilik yaşı Türkiye’de 2000’li yıllarda 65 olarak belirlenmişti. O dönemde doğuşta beklenen yaşam süresi ise ortalama 68 yıl olarak hesaplanıyordu. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri günümüzde yaşam süresinde ciddi bir artış olduğunu gösteriyor. Türkiye genelinde ortalama yaşam beklentisi şu an 77,3 yıl olarak belirtilirken, erkeklerde bu süre 74,7 yıl, kadınlarda ise 80 yıl olarak ölçülüyor. Uzayan yaşam süresi, emeklilik yaşının da buna uyumlu olarak artmasını kaçınılmaz hale getiriyor.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES)

2025 yılı programı, tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) planlarına da değiniyor. Hükümet, otomatik katılım sistemini (OKS) işveren katkısını içeren ikinci basamak bir emeklilik sistemine dönüştürmeyi planlıyor. Bu düzenleme, TES’in devreye girmesiyle kıdem tazminatlarının da sisteme dahil edilmesini içeriyor. Ancak sendikalar, kıdem tazminatının bu sistemde yer almasına karşı çıkarken, düzenlemenin işçi hakları açısından endişe verici olduğunu belirtiyor.

GENÇLERİ BES'E TEŞVİK

Programda ayrıca, 25 yaş altı üniversite öğrencilerinin bireysel emeklilik sistemine (BES) katılımını artırmak amacıyla teşvik edici yeni uygulamaların hayata geçirileceği ifade ediliyor. Bu kapsamda gençlerin sosyal güvenlik ve emeklilik sistemine erken yaşta entegrasyonlarının sağlanması hedefleniyor.

2025 yılı programında açıklanan yeni düzenlemeler, sosyal güvenlik ve emeklilik sisteminde köklü değişikliklerin sinyalini veriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.