Emeklilikte "Geç Olun, Maaş Artar" Söylemi Gerçeklerle Çelişiyor!

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın "Geç emekli olun, maaş artar" sözü, emeklilik sistemindeki gerçeklerle çelişiyor. Uzmanlar, Bakan’ın konulara hâkim olmadığını vurguluyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, bir televizyon programında yaptığı "Geç emekli olun, maaş artar" açıklaması, geniş bir tartışma yarattı. Işıkhan, Türkiye'deki emeklilerin yalnızca 12 bin 500 TL aldığını söylemenin doğru olmadığını, daha yüksek maaş alanların da bulunduğunu belirtti. Ancak bu ifadeler, açlık sınırında yaşam mücadelesi veren emekliler arasında tepkiyle karşılandı.

EMEKLİ MAAŞLARI ÜZERİNE ELEŞTİRİLER

Çalışma yaşamı ve emeklilik uzmanı Özgür Erdursun, Bakan Işıkhan'ın açıklamalarını değerlendirerek, Bakan'ın konulara hakim olmadığını savundu. Erdursun, bakanın söylemlerinin gerçekçi olmadığını vurgulayarak, 2024 Ocak ayında emekli maaşı hesaplama sisteminde görülen verilere dayanarak çarpıcı bir analiz sundu.

ÇALIŞMA SÜRESİ VE EMEKLİLİK MAAŞI

Erdursun'un yaptığı hesaplamalara göre, 2024 Ocak ayında emekli aylığı 25 bin TL olan bir sigortalı, brüt 150 bin TL ile çalışmaya devam ederse, emekli aylığı her ay 450 TL artış gösterecek. Bu kişi, 2024 Aralık ayı sonunda emekli olmayı tercih ederse, 2025 yılında 42 bin 835 TL emekli maaşı alacak. Ancak emekli olmazsa, 2025 Ocak ayında sistemde göreceği maaş 29 bin 985 TL olacak.

GERÇEKLER HAVADA KALIYOR

Uzman Erdursun, yüksek brüt ücretlerle çalışanların emekli maaşlarının az da olsa artabileceğini belirtirken, enflasyonun düşme eğiliminde olduğu dönemde bu kişilerin zarar göreceğini vurguladı. Sonuç olarak, Bakan Işıkhan'ın "Emekli olmayın, daha çok çalışın" şeklindeki söylemi, ekonomik gerçekler ışığında geçerliliğini yitiriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.