Emeklilikte Köklü Değişiklik: Çalışma Süresine Göre Daha Fazla Kazanç!

Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) ile emeklilik sisteminde önemli yenilikler hayata geçiriliyor. Yeni sistem, özellikle çalışma hayatında kalmaya devam eden vatandaşlar için büyük avantajlar sunuyor.

Emeklilik sisteminde önemli bir dönüşüm, Orta Vadeli Program (OVP) ile hayata geçecek. Bu yeni düzenlemeler, çalışan vatandaşlar için istihdamda kalmanın avantajlarını artıracak ve ikinci bir emeklilik fırsatını beraberinde getirecek.

Aylık bağlama sistemindeki değişikliklerle birlikte, prim ödemeleri kadar prim gün sayısı da önem kazanacak. Bu değişimler, uzun süre sistemde kalan ve daha fazla prim günü biriktiren çalışanlar için ciddi avantajlar sağlayacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program, ekonomideki üç yıllık stratejik planı ortaya koyarken, sosyal güvenlik ve emeklilik düzenlemeleri hakkında da kapsamlı bilgiler sunuyor. Bu yeni düzenlemeler, sosyal güvenlik sistemini güncel ihtiyaçlara uyumlu hale getirirken, çalışanlara ikinci bir emeklilik fırsatı sağlayacak.

YENI SISTEMIN GETIRDIKLERI

Orta Vadeli Program, emeklilik sisteminde köklü değişiklikleri öngörüyor. Özellikle aylık bağlama sistemindeki düzenlemeler, prim ödemeleri kadar prim gün sayısına da önem veriyor. Daha fazla prim günü olan ve sistemde uzun süre kalan çalışanlar, bu yeni düzenlemeyle avantajlı duruma gelecek.

2025 yılının ikinci çeyreğinde yürürlüğe girmesi planlanan yeni sistemle ilgili şu ifadeler dikkat çekiyor: "Sosyal güvenlik sisteminde bireylerin istihdamda kalmasını teşvik eden ve aktüeryal dengeyi gözeten düzenlemeler ile sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir."

MEVZUATTAKI YENILIKLER

Orta Vadeli Program, iş gücü piyasasının değişen dinamiklerini ve geleceğin mesleklerini göz önünde bulundurarak sosyal güvenlik mevzuatında kapsamlı değişiklikler planlıyor. 2025 yılının son çeyreğinde yürürlüğe girmesi hedeflenen bu düzenlemeler, yeni çalışma modellerinin ve iş gücü piyasasının yasal altyapısını oluşturacak.

Uzaktan ve esnek çalışma gibi yeni modellerin de düzenlemelere dahil edilmesi planlanıyor. OVP'de, "Sosyal güvenlik sisteminin kapsamının genişletilmesi ve sisteme dahil olmayan grupların entegrasyonu için farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik uygulamalar geliştirilecektir" ifadesi yer aldı.

TAMAMLAYICI SISTEMIN YERI

Gündemdeki Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de Orta Vadeli Program’da yer alıyor. Bu düzenleme ile, 45 yaş altı çalışanlar için geçerli olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamındaki Otomatik Katılım Sistemi, ikinci bir emeklilik seçeneği olarak sunulacak. Böylece çalışanlar, işveren katkısıyla hem SGK’dan emekli olacak hem de ikinci bir emeklilik hakkı elde edecekler.

Mevcut sistemde, çalışanlar brüt maaşlarının yüzde 3’ünü BES’e aktarıyor ve devlet bu katkının yüzde 30’u kadar destek sağlıyor. Yeni düzenleme ile işveren katkısının da eklenmesiyle, 10 yıl ve 56 yaş şartlarını tamamlayan bireyler, birikimlerini toplu olarak veya emekli maaşı şeklinde alma imkanı bulacak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.