Emeklilikte Yaşa Takılanlar Düzenlemesi Sonrası Sigortalı Krizi Kapıda!

EYT yasasıyla birlikte emeklilik yaşında büyük bir düşüş yaşandı. 2023'te emekli olanların ortalama yaşı 49’a gerilerken, sigortalı sayısında azalma kaydedildi. Aktif/pasif oranı bazı illerde kritik seviyelere düştü.

Mart 2023’te yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, emeklilik sisteminde önemli değişikliklere neden oldu. Yasadan yararlananlar nisan ayından itibaren emekli olmaya başlarken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2023 yılı verilerine göre emekli sayısında hızlı bir artış gözlendi. Yaşlılık aylığı alanların sayısı 2023 yılında 2 milyon kişi artarak 11,5 milyona ulaştı. Toplam emekli sayısı ise 16 milyon kişiye yükseldi.

Bu dönemde, aktif sigortalı sayısında 1 milyon kişilik bir düşüş yaşanarak 25 milyon 358 bine geriledi. Özellikle Zonguldak ve Sinop gibi bazı illerde emekli sayısı aktif sigortalı sayısını geçti. 2022’de yalnızca Zonguldak ve Sinop’ta gözlenen bu durum, 2023’te Balıkesir, Bartın ve Giresun illerine de sıçradı. Bu illerde aktif/pasif oranı kritik seviyelere gerileyerek, bir emekliye düşen sigortalı sayısının azalmasına neden oldu.

Emekli olanların ortalama yaşı ise önemli bir düşüş yaşadı. 2022 yılında 53 olan emeklilik yaşı, 2023 yılında 49’a geriledi. Bu düşüş, emeklilik statüsüne göre farklılık gösterirken, 4/1-a’lı (SSK) emeklilerde yaş ortalaması 60’a düştü. Ayrıca, 2023 yılında EYT kapsamındaki erkeklerin ortalama 43 yaşında emekli olduğu, kadınların ise 38 yaşında emeklilik hakkı kazandığı görüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.