Dünya genelindeki artan siyasi ve jeopolitik gerilimler, emtia piyasasında fiyatların öngörülmesini zorlaştırıyor. ABD Başkanı Trump'ın, başkanlık görevine başlamasının ardından Meksika ve Kanada'dan gelen ürünlere yüzde 25, Çin’den gelen ürünlere ise yüzde 10 ilave gümrük vergisi getireceğini açıklaması, küresel imalat sanayini olumsuz etkileyebileceği ve baz metallere olan talebi azaltabileceği endişesiyle satış baskısını artırdı.
Analistler, bankaların enflasyonla mücadele için politika faizlerini yüksek tutmalarının ardından gevşeme sürecinin devam ettiğini ancak Trump’ın politikalarının bu süreci zora sokabileceği riskiyle yatırımcıların tedirgin olduğunu belirtti. Buna rağmen, herhangi bir ülkenin bu durumu protesto etmemesi, ticaret savaşının başlamaması ihtimalini güçlendirerek piyasalar üzerindeki satış baskısını sınırladı.
Kasım ayında gümüş, son 14 ayın en kötü performansını gösterdi. Çin’de keşfedilen büyük altın rezervinin, altın fiyatları üzerinde uzun vadeli etkileri olabileceği belirtiliyor. Altının ons fiyatı, İsrail ve Lübnan arasındaki ateşkes haberlerinin ardından düşüş gösterse de, ateşkesin ihlali ve jeopolitik gerginlikler, altının güvenli liman olarak değer kazanmasına yol açtı.
Dolar endeksindeki düşüş ve jeopolitik belirsizlikler, gümüşün ons fiyatını artırmasına rağmen, gümüş Kasım ayında düşüş yaşadı. Ayrıca, Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC), 2025’te küresel platin piyasasında üçüncü kez arz açığı olacağını duyurdu. Paladyum ise son haftalarda, Rusya'ya yönelik olası yaptırımların arzı etkileyeceği spekülasyonlarıyla dalgalanma gösterdi.
ABD'nin yeni başkanı Trump'ın Kanada, Meksika ve Çin’e uygulayacağı tarifelerin, bu ülkelerin üretim sektörleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği endişesiyle baz metallerin fiyatları düşüş gösterdi. Çin’in hurda bakır ithalatının azalması bekleniyor. Çinli ithalatçılar, ABD’den hurda bakır alımını durdurabileceği ve bu durumun rafine bakır talebini artıracağı öngörülüyor.
Avustralya’nın BHP şirketi, demir cevheri talebindeki düşüş nedeniyle bakır üretimine yöneldi. Endonezya ise çevresel düzenlemelerle bakır ve nikel üretimini gözden geçiriyor. Küresel platin piyasası da arz kısıtlılığı nedeniyle 2025’te açık vermeyi sürdürecek.
Brent petrol fiyatı, İsrail ve Lübnan arasındaki ateşkes sonrası düşüş gösterdi, ancak ateşkesin ihlaliyle kısmi toparlama yaşandı. OPEC+, üretim politikalarını görüşmek için toplantısını 5 Aralık’a ertelemesiyle belirsizliğe yol açtı. Doğal gaz fiyatları, ABD ve Avrupa’daki hava koşullarına göre dalgalı seyretti, ancak Asya’da talep artış gösterdi.
Buğday fiyatları, Avrupa’daki kötü hava koşulları ve küresel talep belirsizlikleri nedeniyle dalgalanmalar yaşarken, Tunus ve Cezayir’in alımları fiyatları destekledi. Avrupa Birliği, 24 Kasım’da geçen yıla göre daha fazla soya fasulyesi ithal etti.
Kahve fiyatları, Brezilya’daki olumsuz hava koşulları ve Vietnam’daki düşük üretim nedeniyle zirveye ulaştı. Hindistan’ın etanol üretim kısıtlamalarını kaldırması şeker fiyatlarını baskıladı. ABD emtia borsasında ise şeker fiyatları gerilerken, pamuk ve kahve fiyatları yükseldi. Kahve, 47 yılın en yüksek seviyesine çıktı.