Emtialar değer kaybediyor!

Geçen hafta emtia piyasasında altın ve Brent petrol jeopolitik risklerin etkisiyle yükselirken, baz metallerde düşüş gözlendi. Fed’in faiz indirim sürecine ilişkin beklentilerle satış baskısı artarken, Çin’in ekonomik teşvikleri beklentileri karşılayamadı.

Geçen hafta emtia piyasasında, altının ons fiyatı yüzde 0,1 artarken Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,9 yükseldi. Ancak, bakırda yüzde 1,6, alüminyumda yüzde 1,1, kurşunda yüzde 2,6 ve çinkoda yüzde 0,7 düşüş görüldü.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim sürecine daha temkinli adımlarla devam edeceği beklentileri, emtia fiyatlarında genel olarak düşüşe neden oldu. Bununla birlikte, altın ve Brent petrol, jeopolitik riskler nedeniyle değer kazandı.

Değerli metaller arasında geçen hafta altın yüzde 0,1, paladyum yüzde 5 değer kazanırken, platin yüzde 0,5 ve gümüş yüzde 2 değer kaybetti. Baz metallerde ise, bakırda yüzde 1,6, alüminyumda yüzde 1,1, kurşunda yüzde 2,6 ve çinkoda yüzde 0,7 düşüş gerçekleşti. Nikel fiyatları ise sabit kaldı.

Çin’in ekonomik teşviklerle ilgili yaptığı brifing, yatırımcıların beklentilerini karşılamadı ve bu durum emtia piyasasında satış baskısına yol açtı. Çinli yetkililer, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu toplantısında bu yıl ekonomik hedeflere ulaşacaklarını vurguladı ancak yeni teşvikler açıklamadı.

Enerji grubunda, Brent petrol varil fiyatı yüzde 0,9 artarken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı yüzde 7,9 düştü. Orta Doğu’daki gerilimlerin küresel petrol arzında aksamalara neden olacağı endişeleri Brent petrol fiyatlarını yükseltti. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olabileceği tahminleri ise doğal gaz fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Tarım ürünleri grubunda ise düşüş eğilimi hâkim oldu. Chicago Ticaret Borsası'nda buğday fiyatları yüzde 1,6 artarken, mısırda yüzde 2,1, pirinçte yüzde 0,7 ve soya fasulyesinde yüzde 3,2 azalış görüldü. Intercontinental Exchange’de ise şeker fiyatı yüzde 3,7, kahve fiyatı yüzde 1,9 ve pamuk fiyatı yüzde 0,8 geriledi. Bununla birlikte, kakao fiyatı ton başına yüzde 9,8 artış gösterdi.

Dünya buğday üretim tahminlerindeki düşüş, buğday fiyatlarında artışa yol açarken, dünya pirinç üretim tahminlerindeki artış pirinç fiyatlarını düşürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.