Bitcoin 93 bin dolar üzerini test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesini yeniledi; PEPE, SHIB, DOGE ve diğer memecoin'ler sırayla yeni rekorlarına koştu. Bugüne kadar hiç kripto yatırımı yapmamış olan ve "Kripto almak için geç mi?" diye soran kullanıcıların güvenilir kripto para borsası arayışları da başladı. Türkiye'de kripto yasasının onaylanmasıyla tamamen yasal hâle gelen kripto para sektöründe geç kalmadan kripto para yatırımı yapmak isteyenler, bu beş kritere dikkat ederek kendileri için 2025’te en güvenilir kripto varlık alım satım platformunu kolayca keşfedebilir.
EN GÜVENILIR KRIPTO BORSASINI SEÇMEK IÇIN 6 ÖNEMLI KRITER
Nasıl geleneksel finansta banka kurmak ve işletmek sıkı kurallara ve yasalara tabiyse, kripto para borsası ve kripto varlık platformu kurmak da yasalarla düzenlenen, regüle bir iş alanı olma özelliği taşır. Kripto para borsalarının güvenilir olduğuna emin olmak için temelde birkaç kısa kontrol yeterlidir. Bu kısa kontrolleri kripto hesabı açmadan ve TL ile kripto alım satım işlemlerine başlamadan önce yapmak, büyük kayıpların önüne geçmede önemli rol oynar. İşte, en güvenilir kripto borsasını seçmek isteyen kullanıcılar için 6 önemli kriter:
1. KRIPTO YASASINA UYUM
Türkiye’de 2 Temmuz’da Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kripto yasası kapsamında, kripto para platformları ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının Sermaye Piyasası Kurulu’na kayıtlı platformlar olması şart koşuldu. Yayımlanan ilke kararlarla her kripto varlık hizmet sağlayıcı için minimum 50 milyon TL sermaye şartı konuldu ve bu şirketlerin organizasyon yapılarının, hazine yönetim stratejilerinin standartlaştırılması amaçlandı. Tam da bu sebepten, Türkiye’de menkul kıymet piyasalarını denetleyen SPK’nın yayımladığı ve düzenli olarak güncellediği Faaliyette Bulunanlar Listesi, bir kripto para borsasının Türkiye pazarında kalıcı olup olmadığını ve güvenilir bir platform sunup sunmadığını anlamak açısından bakılması gereken ilk yer olarak öne çıkıyor. Örneğin bu listede yer alıyor olması, CoinTR'nin Türkiye’de kripto yasasına tabi bir işletme olduğunun kanıtı sayılıyor.
2. DÜZENLI REZERV KANITI RAPORLARI VE BAĞIMSIZ DENETIMLER
Kripto ekosistemini güvensizlik krizine sürükleyen FTX iflasından sonra öncü borsalarca başlatılan düzenli rezerv kanıtı raporları ve bağımsız denetim mekanizmaları, milyonlarca TL müşteri fonu işleten kripto para borsalarının müşteri varlıklarının birebir karşılığının tutulup tutulmadığını periyodik olarak raporlamayı amaçlıyor. Bir kripto para borsasının düzenli olarak rezerv kanıtı sunması, kullanıcı varlıklarının tamamını kendi hazinesinin dışında, müşteriler için açılmış hesaplarda tuttuğu anlamını taşıyor. Bu da güven ve şeffaflık kriterlerini güçlendiriyor.
3. KYC, AML VE IKI FAKTÖRLÜ DOĞRULAMA PROSEDÜRLERI
Kripto para platformlarının yeni kullanıcı kayıtlarında hem müşteriyi korumak hem de işlemlerin tutarlılığını sağlamak için kimlik doğrulaması işlemi gerçekleştirmesi bekleniyor. Yasalarla mecbur kılınan bu süreç, KYC (know your customer | uzaktan müşteri edinimi) olarak adlandırıyor. Öte yandan kripto varlık hizmeti sağlayıcılarının kara para aklamanın önlenmesi (AML) kapsamında çeşitli çözümler kullanması ve platformdaki tüm işlemleri düzenli olarak incelemesi, platform güvenliğini güçlendiren kriterler arasında yer alıyor. Son olarak, güvenli kripto varlık alım satım platformları iki faktörlü doğrulama (2FA) prosedürleriyle müşteri güvenliğini sağlamak için bir katman daha ekliyor.
4. ULUSLARARASI VE ULUSAL IŞBIRLIKLERI
Bir platformun Fireblocks, Chainalysis gibi kripto saklama ve kripto veri analitiği hizmetleri sağlayan uluslararası sektör devleriyle işbirliği yapması, bu platformların güvenilirliğini teyitleyen bir başka mekanizma olarak ortaya çıkıyor. Öte yandan CoinTR gibi platformların Ziraat Bankası, VakıfBank gibi kamu bankalarıyla 7/24 TL yatırma çekme işlemine olanak tanıması, platformun geleneksel finansın saygın kuruluşlarıyla da işbirliği yaptığını doğruluyor.
5. 7/24 KULLANICI DESTEĞI
Finans hizmeti sunan tüm geleneksel kuruluşlarda olduğu gibi kripto varlık platformlarında da 7/24 müşteri desteği kritik önem taşıyor. Güvenilir kripto para borsaları, müşterilerinin hızlı, kolay ve güvenli bir deneyim yaşamasını mümkün kılmak için 7/24 çalışan destek operasyonu ekipleriyle kullanıcılarının tüm işlemlerinde yanında olduklarını hissettiriyor.
6. TUTARLI ILETIŞIM, MEDYADA YÖNETICI TEMSILI VE UZMAN EKIP
Bir kripto para borsasının güvenilir olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da, söz konusu platformun medya görünürlüğüne, yöneticilerine ve uzman ekibine bakmaktan geçiyor. Şayet bir kripto para borsası düzenli olarak basın iletişimi yapıyorsa, CEO veya Yönetim Kurulu Başkanı gibi ünvanlı gerçek kişilerle dijitalde ve fizikselde tam görünürlük sağlıyorsa, güvenilirlik hanesine bir artı puan daha yazılıyor. Ayrıca bir kripto platformunun yönetim ekibinin kariyer arka planları ve sektörel bilgileri, güven unsurunu destekleyen bir başka etken olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin CoinTR yönetim ekibinde daha önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasal Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan Ali Eşelioğlu CEO rolünü üstlenirken, eski Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ve eski Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Şakir Ercan Gül, CoinTR Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev alıyor.
KRIPTO YATIRIMINA BAŞLAMANIN ILK ADIMI GÜVENLI BIR PLATFORM
"1 Bitcoin kaç TL" sorusunun yanıtının "3 milyon TL'nin üzerinde" olduğu bu şaşırtıcı boğa rallisi döneminde güvenilir kripto para borsası bulmak, kripto yatırımına yeni başlayanlar için elzem hâle geliyor. SPK listesine kayıtlı olan, platform güvenliğini önemseyen ve tüm güvenlik önlemlerini şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşan yerli kripto para borsalarını tercih etmek, işte tam da bu noktada önem kazanıyor. Bir kripto hesabı açarken ve kripto yatırımlarına başlamadan önce birkaç soru sorarak platform güvenliğini test etmek, ömür boyu kripto yatırımlarına eşlik edebilecek bir platform arayan tüm kullanıcıların sorumlulukları arasında ilk sırada geliyor. Siz de Türkiye'nin önde gelen yerli kripto varlık platformu CoinTR ile yatırımlarınıza yön verin.