ABD Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) ait James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ve Chandra X-ışını Gözlemevi'nden elde edilen verileri inceleyen gök bilimciler, "Büyük Patlama"dan yaklaşık 1,5 milyar yıl sonra oluşmuş ve kuramsal limitin 40 katı madde tüketen bir süper kütleli kara delik tespit etti.
Science Daily'nin haberine göre, LID-568 adı verilen bu kara delik, Uluslararası Gemini Gözlemevi ve ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) NOIRLab'da görevli gök bilimcilerden oluşan, Hyewon Suh liderliğindeki bir ekip tarafından keşfedildi.
Araştırmacılar, LID-568'in kısa ömürlü yapısının, Büyük Patlama'nın hemen ardından, olağanüstü bir hızda madde tükettiğini ve bunun teorik sınırın 40 katını aştığını belirledi. Bu keşfin, evrenin ilk dönemlerindeki süper kütleli kara deliklerin nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunduğu ifade edildi.
Ekip, Chandra X-ışını Gözlemevi'nin 4.016 X-ışını kaynağı üzerinde gerçekleştirdiği araştırmanın verilerini kullanarak, detaylı analiz için JWST'den gelen bilgileri inceledi. Bu analiz sırasında, parlak X-ışınları yayan ve kızılötesi ışığı zayıf olan gök ada, JWST'nin hassas kızılötesi spektrometresi (NIRSpec) ile görüntülendi.
NIRSpec verilerinin değerlendirilmesiyle, kara deliğin çevresinde yüksek parlaklık ve beklenmedik derecede güçlü gaz çıkışları gözlemlendi.