Enerji Bakanlığı'ndan Çarpıcı Hamle: YEKA Sürecinde Yeni Dönem!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yönetmeliğinde önemli değişiklikler yaptı. Artık "büyük ölçekli" ifadesi yer almıyor ve Aday YEKA süreci başlatılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, YEKA Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Yapılan değişikliklerle 2016'da yayımlanan yönetmelikteki 'büyük ölçekli' ifadesi kaldırıldı. Ayrıca, 'müracaatları' ifadesi 'süreçleri' olarak değiştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, YEKA'ların Genel Müdürlük tarafından geliştirilmesi durumunda mevcut haritalar, enerji potansiyel atlasları, ölçüm verileri, mevcut ve planlanan şebeke altyapısı ile bilimsel çalışmalar kullanılarak kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde ön değerlendirmeler yapılacak.

ADAY YEKA İLANI

Uygun bulunan alanlar, detay çalışmalar için Aday YEKA olarak ilan edilecek. Aday YEKA'lar için Bakanlığın belirleyeceği kurum ve kuruluşlar nezdinde sorgulama yapılacak veya uygun görülen alanlar için Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılacak. Böylelikle, aday YEKA içerisinde kullanılabilir alanlar dikkate alınarak kurulabilecek güç kapasitesi belirlenecek.

Eğer Aday YEKA'nın uygun nitelikte olmadığı değerlendirilirse ya da iki yıl içinde YEKA olarak ilan edilmezse, Aday YEKA niteliği iptal edilecek.

ÖNLİSANS BAŞVURUSU VE SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ

YEKA Yarışması sonrasında, yarışmayı kazanan tüzel kişilerin Genel Müdürlüğe sunduğu YEKA teklifinin uygun bulunması ve Resmi Gazete'de ilan edilmesinin ardından, 15 iş günü içerisinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) önlisans başvurusu yapması gerekecek. Süresi içerisinde başvuru yapılmaması durumunda, bakanlık YEKA Sözleşmesi'ni feshederek teminatı irat kaydedecek.

Ayrıca, YEKA Sözleşmesi kapsamında tanınan bağlantı kapasitesi dahil tüm haklar sona erecek. Şartname kapsamında yerli malı kullanma taahhüdü yerine getirilmediğinde, ilgili ünitenin kabulü yapılmayacak ve şartnameye uygun yerli malı kullanması yönünde yazılı ihtar yapılacak. Bu olumsuzluk giderilmediği takdirde, YEKA Sözleşmesi feshedilecek ve teminat irat kaydedilecektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.