Türkiye’de milyonlarca emekli, memur ve çalışanın gözü kulağı Ocak ayından itibaren geçerli olacak zam oranlarına çevrildi. Özellikle emeklilerinin uzun süredir beklediği zam oranlarının ne kadar olacağı ve maaşlarda hangi iyileştirmeler yapılacağı merak ediliyor.
Maaş zamlarının belirlenmesinde en öneli unsur olan enflasyon oranları hakkında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından piyasa beklentileri anketini yayınladı. Bu verilere göre, Eylül ayında yüzde 67,22 olan yıl sonu enflasyon beklentisi, yüzde 68,01’e kadar yükseldi.
MEMUR VE EMEKLİNİN ENFLASYON FARKI NE KADAR?
Memur ve emeklinin maaş zammında enflasyon oranları oldukça etkili oluyor. 3 aylık enflasyon verisinin kaldığı maaş zamları kapsamında yılın ikinci 6 ayı için zam oranları belli olacak. İlk 3 aylık gelen veriler yüzde 25,11 olarak belirlendi. Ekim, Kasım ve Aralık ayına ait enflasyon verilerine göre memur ve emeklinin enflasyon farkı netlik kazanacak.
EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK?
Emekli ve memurların zam beklentisi de yeni enflasyon tahminleri sonrasında değişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yıl sonu enflasyon farkı yüzde 38 civarlarında oluşacaktır. Bakan Işıkhan tarafından memur ve memur emeklisine yüzde 50 seviyelerinde bir zam yapılacağı yönünde açıklamalar dikkat çekmişti.
Yıl sonu itibariyle yapılacak zam SSK ve Bağ Kur emeklileri için yüzde 38 olarak düşünülse de son dönemdeki artışlar ile beraber enflasyon farkı ve refah payı şeklinde yapılması bekleniyor. BU haliyle de yüzde 50’ye yakın bir artış bekleniyor.
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
Enflasyon oranlarındaki artış beklentisi asgari ücretlilerin maaş beklentilerinin de artmasına neden oldu. Bu kapsamda yüzde 35 olarak yapılan ara zam sonrasında, asgari ücretli için de enflasyon farkı kadar bir artış olabileceği yönünde beklentiler oluştu.