Enflasyon beklentisinde büyük fark!

Merkez Bankası'nın anketinde, 12 ay sonrası senelik enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları için yüzde 28,7, hanehalkı için ise yüzde 73,1 olarak belirlendi.

Merkez Bankası'nın anketine göre, 12 ay sonrası için senelik tüketici enflasyonu beklentisi piyasa katılımcıları arasında yüzde 28,7, hanehalkı arasında ise yüzde 73,1 olarak belirlendi.

TCMB, Ağustos 2024'e dair "Sektörel Enflasyon Beklentileri" raporunu yayınladı. Ağustos ayında, piyasa katılımcılarının bir yıl sonrası için enflasyon beklentisi 1,3 puan azalarak yüzde 28,7 seviyesine geriledi. Gerçek sektör için bu beklenti ise 1,2 puan azalarak yüzde 53,8'e düştü. Hanehalkı içinse beklenti 1,1 puan artış göstererek yüzde 73,1'e yükseldi.

Enflasyon beklentileri arasında hanehalkı ile piyasa katılımcıları arasındaki 44,4 puanlık fark dikkat çekici bir durum. 

Ayrıca, gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 29,6 seviyesine ulaştı.

Sektörel Enflasyon Beklentileri, Piyasa Katılımcıları Anketi, İktisadi Yönelim Anketi ve Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğiyle gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi aracılığıyla, finansal ve gerçek sektör uzmanları ile imalat sanayi firmalarının ve hanehalkının 12 ay sonrası senelik tüketici enflasyonu beklentileri derlenerek oluşturuluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.