Enflasyon Gerçeği: TÜİK’in Mahkemeye Çelişkili Beyanı Gündemde!

Enflasyon hesaplamalarında kullandığı madde ve ürün fiyatlarını 2022’den beri yayınlamayan TÜİK, mahkemeye sunduğu savunmada bu verilerin web sitesinde yer aldığını belirtti. Ancak gerçek durumun farklı olduğu iddiası, tartışmaları alevlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde açılan bir dava kapsamında sunduğu savunmada, ürün fiyatlarını yayınladığını öne sürdü. Ancak, 2022 yılından bu yana enflasyon hesaplamasında kullanılan madde sepetindeki mal ve ürün fiyatlarının açıklanmadığı biliniyor. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in açtığı dava üzerine mahkeme, TÜİK’ten fiyatların yer aldığı belgeleri talep etmişti. TÜİK ise belgeleri sunmadı ve web sitesinde bu verilerin yer aldığı yönünde beyanda bulundu.

TARTIŞMA MECLİS GÜNDEMİNDE

Bu durum, TÜİK bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da gündeme geldi. CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’ya şu soruyu yöneltti:
"Sepetteki malların fiyatlarını neden gizliyorsunuz? Eurostat da açıklamıyor diyorsunuz, ama siz açıklıyordunuz. Neden vazgeçtiniz? Çünkü açıkladığınız rakamlarla pazardaki fiyatlar arasında büyük fark oluştu."

TÜİK’E GÜVEN TARTIŞMASI

Eleştiriler, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçek yaşam pahalılığıyla uyuşmadığı iddialarıyla daha da büyüyor. Memur, emekli ve işçi maaş zamlarının bu rakamlar üzerinden belirlenmesi, kamuoyunda tepkiye yol açarken, TÜİK’in mahkemeye sunduğu çelişkili beyanın bu güvensizliği daha da artırdığı belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.