Enflasyon Mayıs'ta zirve yapacak: tahminler geldi

Dünya Bankası, Türkiye'nin 2023 yılı enflasyon ve büyüme beklentilerini duyurdu. Banka, enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra aşamalı olarak düşeceğini ve yıl sonunda yaklaşık yüzde 44 seviyesinde olacağını tahmin etti.

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya Ekonomileri Raporu'na göre, Türkiye'de sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaşması bekleniyor ve ardından kademeli olarak azalması öngörülüyor. Aynı raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği vurgulanmaktadır.

DAHA FAZLA YATIRIM GİRİŞİNE YOL AÇACAK

Daha önce ocak ayında yapılan tahminlerde Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 oranında büyüyeceği öngörülmüştü. Raporda, makroekonomik konsolidasyon çabalarının yurt içi talebi kısıtlamasının beklendiği ifade edilmiştir.

Raporda ayrıca, Türkiye'nin yeni ekonomik yönetiminin artan itibarının daha fazla yatırım girişine yol açabileceği ve bu durumun para biriminin istikrar kazanmasına ve ekonomik düzenlemenin hızlanmasına yardımcı olabileceği belirtilmektedir.

Avrupa ve Orta Asya bölgesinde, bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 2,8 olması beklenmektedir. Zayıflayan küresel ekonomi, sıkı para politikası, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının bölgenin büyüme görünümü üzerinde baskı oluşturabileceği ifade edilmiştir. Önceki tahminlere göre, bölgenin bu yıl yüzde 2,4 ve gelecek yıl yüzde 2,7 oranında büyüyeceği öngörülmüştü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
Cumhurbaşkanlığı'nın 'tasarruf' genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı
İstanbul'da ucuz ev kalmayınca yatırımcılar da Düzce'ye yöneldi
Zam haberlerinin ardı arkası kesilmiyor! O tarihten sonra Coca Cola fiyatları uçacak!
Türkiye'nin milli yiyeceği ama yenmiyor! Dönerin yarım ekmek fiyatı bile şaşırttı