Enflasyonla ilgili kötü gelişme! Temmuz ayında her şey bu şekilde kötüleşti

İktisatçı Zafer Yükseler'in X hesabında paylaştığı bilgilere göre, Tüketici Güven Endeksi (TGE) Temmuz ayında hem bir önceki aya hem de geçen yılın Temmuz ayına kıyasla düşüş gösterdi.

İktisatçı Zafer Yükseler'in X hesabında paylaştığı bilgilere göre, Tüketici Güven Endeksi (TGE) Temmuz ayında hem bir önceki aya hem de geçen yılın Temmuz ayına kıyasla düşüş gösterdi. TGE, tüketicilerin fiyatlar hakkındaki düşünce ve beklentilerini ölçen iki soru içeriyor. 

Temmuz ayında yapılan ankete göre, tüketiciler son 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarında bir azalma yaşandığını belirtti (Grafik 1). Ancak, gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarına ilişkin beklentileri, ekonomi yönetimi ve piyasa katılımcılarının tahminlerinden belirgin bir şekilde farklılık gösterdi. Nisan-Haziran döneminde enflasyon beklentileri azalmışken, Temmuz ayında tüketicilerin enflasyon beklentileri artış gösterdi (Grafik 2).

İŞSİZLİK BEKLENTİLERİ DÜŞÜŞTE

Tüketiciler, önümüzdeki 12 ay içinde işsizliğin azalacağını öngörürken, aynı dönemde ücret artış beklentileri azaldı.

Grafik 1 ve Grafik 2, tüketici güvenindeki bu değişimleri açıkça yansıtmaktadır.

NOT: Endekslerin yükselmesi, tüketici fiyatlarında bir düşüş yaşandığını; endekslerin düşmesi ise tüketici fiyatlarında artış beklentisini gösterir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.