Erdoğan-Biden görüşmesinde Beyaz Saray’dan insan hakları ve "hukuk" vurgusu

Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesi sonlandı. Görüşmede, Erdoğan ve Biden iki ülke ilişkilerini güçlendirmek için ortak mekanizma kurulmasında mutabık kaldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise S-400 ve "hukukun üstünlüğü" vurgusu yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, G20 zirvesinin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi’ndeki temasları çerçevesinde Joe Biden ile olan görüşme son buldu.

Bu kapsamda,Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Biden ile görüşmesi TSİ 12.15’te başladı. Görüşme, 1 saat 10 dakika sürdü.

Görüşmede, iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. İkili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.
İkili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı olarak atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı. Ayrıca görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı olarak atılan adımlardan duyulan memnuniyet dile getirildi.

BEYAZ SARAY’DAN S-400 VE HUKUK VURGUSU

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise “Türkiye önemli bir savunma ortağı ve NATO müttefiği” olduğu kaydedilerek, “S-400 konusunda çekincemizi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki endişelerimizi ilettik” ifadeleri kullanıldı. Açıklamasında ayrıca, “Biden aynı zamanda, güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı” denildi.

Ayrıca üst düzey bir Türk yetkili, “Görüşme çok olumlu bir atmosferde geçti” dedi.

Basına kapalı görüşmede, iki ülkenin dışişleri bakanları Anthony Blinken ve Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD’li bir gazetecinin “Türkiye’ye F-16’ları vermeyi planlıyor musunuz?” sorusuna, ABD Başkanı Biden, “İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz” yanıtını verdi.

Programa ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray yetkilisi, Biden’ın görüşmede Erdoğan’a “Krizlerden kaçınılması gerektiğini ve düşüncesizce eylemlerin iki ülkenin müttefikliğine fayda sağlamayacağını söyleyeceğini” bildirdi. Yetkili, Biden’ın ayrıca Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Yardımcısı Olaf Scholz ile kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini aktardı.

Görüşmede F-16 ve savunma konuları gündeme gelecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ortaköy Mahallesi'nde Sembolik Düğün: Eşeklerin Korunma Çağrısı
ATM'lerde Küçük Banknot Krizi: 20, 10 ve 5 TL'lik Banknotlar Kabul Edilmiyor!
Küçükçekmece'de Çocuğun Ölümüyle İlgili Verme Süreci Başladı
Adana'da Çiftlik Operasyonu: Silah ve Firariler Ele Geçirildi
Kalkım Belediye Başkanı Zeynep Çelik, AK Parti Milletvekili Ayhan Gider'i Ziyaret Etti