Erdoğan iklim zirvesine neden katılmadığını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi için gittiği Roma’dan dönüş yolunda Biden’la görüşmesine ilişkin konuştu, Glasgow’daki iklim zirvesine neden gitmediğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Roma Zirvesi’nin ardından açıklamalar yaptı. Roma dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi aktarırken, F16’lar konusunda Biden’ın “Elimden geleni yapacağım” dediğini aktardı.

Erdoğan’ın Roma’daki G20 zirvesinden İskoçya’nın Glasgow kentinde Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliği zirvesine gitmesi bekleniyordu. Buna karşın Erdoğan gece yarısı Türkiye’ye döndü. Erdoğan’ın kararında, protokol ve güvenlikle ilgili taleplere istenildiği gibi cevap verilmemesinin neden olduğu yönünde haberler yayınlandı.

"Sadece kendi güvenliğimiz değil, ülkenin itibarı da söz konusuydu"

Konuyla ilgili bir soru üzerine konuşan Erdoğan, Glasgow’daki zirveye neden katılmadığına ilişkin, “Güvenlik taleplerimiz yerine getirilmeyince Glasgow’a gitmekten vazgeçtik” ifadelerini kullandı:

Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konulu Liderler Zirvesi için talep ettiğimiz güvenlik protokolü standartları vardı. Bunlar uluslararası bütün ziyaretlerimizde bize ve diğer bütün liderlere her zaman uygulanan protokoldeki standartlardı. Ancak bize bunların son anda karşılanamayacağı söylendi. Daha sonra bizim geri çevrilen talebimizdeki standartların başka bir ülke için istisnai olarak sağlanabildiğini öğrendik. Bu diplomatik teamüllere de uymuyordu. Bunu kabul edemezdik. İlgili birimlerimiz net bir duruşla görüşmelerini sürdürdü. Sağ olsun Boris Johnson da süreçle ilgilendi. İlk başta sorununun çözüldüğünü ifade etti. Fakat son anda bize geri dönüp İskoçya tarafının zorluk çıkardığını söyledi Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow’a gitmekten vazgeçtik. Nihayetinde bu sadece kendi güvenliğimizle ilgili değil, ülkemizin itibarıyla da ilgili bir meseleydi. Biz milletimizin itibarını korumakla mükellefiz. Hiçbir yerde ülkemizin saygınlığına, izzetine halel gelmesine müsaade etmeyiz. Daha adil bir dünyayı ancak eşitlikçi bir yaklaşımla kurabileceğimizi de böylece bir kez daha göstermiş olduk.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özel, Bahçeli ile görüşecek
İYİ Parti'de Deprem! İlçe Yönetimi Topluca İstifa Etti!
Özgür Bey, Kemal Kılıçdaroğlu değil; bu tartışmalar bizi sadece yıpratır
Özel'den Erdoğan'a 'yumuşama' cevabı: "Gezi'dekiler içerideyken normalleşme olmaz"
CHP’nin eskisinden daha çok kavgaya, kutuplaşmaya, gerilime ve kamplaşmaya ihtiyacı var