Erdoğan, Kabil görevi için ABD'den mali yardım istiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabil Havaalanı'nın işletmesi karşılığında ABD'den üç talepleri olduğunu söyledi: ABD’nin diplomasi noktasında Türkiye’nin yanında yer alması, ABD’nin lojistik imkânlarını Türkiye için seferber etmesi ve mali destek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kıbrıs’a gitti. Erdoğan Kıbrıs’a gitmeden önce yaşananlar tartışmalara sebep olmuştu. Kıbrıs Barış Harekatı’nda çıkarma gemisi olarak kullanılan Ç-128 adlı gemi, müze olarak Kapalı Maraş’a yerleştirildi ancak ismi „128 milyar dolar“ tartışmalarını anımsattığı için değiştirilerek Ç-1974 yapıldı. Tarihi Helen Ortaokulu’nun üzerindeki Yunanca yazı kaldırıldı. ABD’li senatörler, Kapalı Maraş konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına işaret ederek ABD Başkanı Joe Biden’a bir mektup yazdı ve „AB ile birlikte Türkiye’ye yaptırım uygulayın“ dedi.

Tüm bunlar yaşanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan Kıbrıs’ta bir ‘müjde’ vereceğini söyledi. Erdoğan’ın merakla beklenen müjdesinden inşaat çıktı. KKTC’ye yeni cumhurbaşkanlığı ve parlamento binası ile millet bahçesi yapılacağını söyledi.

Bugün ise 20 Temmuz, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıldönümü. Bu vesileyle düzenlenen törenlerde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sırayla konuşmalar yaptı. Harekatın tarihsel önemine değinildi.

ABD'ye üç şart

Erdoğan, bayram namazı sonrası ise gazetecilerin sorularını yanıtladı. Son dönemde gündemin en sıcak maddesi olan Afganistan meselesine değinen Erdoğan, Kabil Havaalanı’nın işletmesini alacaklarını ancak karşılığında ABD’den üç talepleri olacağını söyledi. O şartlar ise; ABD’nin diplomasi noktasında Türkiye’nin yanında yer alması, ABD’nin lojistik imkânlarını Türkiye için seferber etmesi ve mali destek. Erdoğan, bu üç şartın sağlanması durumunda Kabil Havaalanı’nın işletilmesini ele alabileceklerini söyledi.

"Türkiye'nin Taliban'ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok"

Taliban’la ilgili de açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan; ABD’yle Taliban’ın daha önce görüşme yaptığına dikkat çekerek, „Bu görüşmeleri Türkiye’yle de çok rahat yapmaları lazım. Çünkü Türkiye, onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Bunun için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum“ diye konuştu.

Oğuzhan Asiltürk ve Önder Aksakal

Kıbrıs ziyaretinin bir diğer tartışmalı konusu ise Saadet Partili Oğuzhan Asiltürk ve DSP’li Önder Aksakal’ın da Erdoğan’la birlikte gitmesi olmuştu. Buna ilişkin de konuşan Erdoğan, „Oğuzhan Bey Kıbrıs Barış Harekatı’nın yapıldığı dönemde Erbakan Hocamızın en yakın çalışma arkadaşıydı. Demokratik Sol Parti’nin şu anki genel başkanını da aramıza aldık. Çünkü merhum Ecevit’in şu andaki makamında bulunduğu için bizimle birlikte. Derdimiz bütün bu birlikteliği sağlamak“ ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Sosyal Güvenlik Kurumu, 81 Yeni İlacı Geri Ödeme Listesine Ekledi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gambiya'da İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi Öncesi Görüşmeler Yaptı
Sivas'tan İstanbul'a İlk Aktarmasız YHT Seferi Başladı: Yolculuk Heyecanı Artıyor!
Hırsızlar, Denizli'de Almanya'dan Gelen Çiftin İçki Koleksiyonunu Tüketti!
35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı davasında kırmızı bülten talepleri reddedildi