Erdoğan Kıbrıs'a gidiyor: Uygulamalar ve tartışmalar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs ziyareti öncesi tartışmalar sürüyor. KKTC muhalefeti boykot edeceğini söyledi, Ersin Tatar 'ihanet' ile suçladı. Yunanca yazı kaldırıldı. Ç-128 gemisinin adı değiştirildi. ABD'den yaptırım çağrısı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Kıbrıs’a gidiyor. KKTC Parlamentosu’nda 12 sandalyeye sahip Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile 3 sandalyeye sahip Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Erdoğan’ın konuşacağı oturuma katılmama kararı aldı. Parlamentoda toplam 50 sandalye bulunuyor.

KKTC eski Cumhurbaşkanı Mehmet ali Talat, Yenidüzen Gazetesi’ne açıklama yaptı. Talat, partilerin oturuma katılmama kararını desteklediğini ifade ederek, Dünyaya meydan okunacak ve ilkel politikalara dönüştürülmesi muhtemel bu törenlere katılmayı düşünmüyorum" diye konuştu.

Bununla birlikte, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası da oturuma katılmama kararı alan partileri desteklediklerini açıkladı.

Ersin Tatar muhalefeti 'ihanet' ile suçladı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise bu karara yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Muhalefeti ‘ihanet’ ve ‘Rum tarafı ile işbirliği’ ile suçlayan Tatar, „Türkiye'ye daha da sıkı sarılacağız. Yunanistan Başbakanı ile yabancı ülke liderlerinin huzurlarına giderek, saygı duruşunda bulunanların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşacağı Meclis oturumunu boykot edecek olmaları oldukça düşündürücü ve esef vericidir" dedi.

CTP Parti Meclisi'nin açıklamasında, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki mevcut ilişki biçiminin "doğru zeminden kaydığı ve sürdürülebilir olmadığı" görüşü dile getirildi. TDP'nin açıklamasında ise Türkiye ile ilişkilerde "buyuran-biat eden bir anlayışın hakim kılınmak istendiği" belirtildi.

Neler oldu?

Erdoğan’ın KKTC’ye yapacağı ziyaret öncesi hem Türkiye hem Kıbrıs hem de dünya kamuoyunda tartışmalar yaşandı.

ABD'li senatörlerden Biden'a çağrı

ABD’li senatörler, ABD Başkanı Joe Biden’a bir mektup yazdı. Mektupta, Kapalı Maraş’ın açılmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğu ve ABD ile AB’nin birlikte Türkiye’ye yaptırım uygulaması gerektiği söylendi.

Ç-128 gemisinin adı değişti

Kıbrıs’ta da tepki çeken uygulamalar yaşandı. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda görev yapan Ç-128 gemisinin adı değiştirildi. Müze olarak kullanıma açılan gemi, Çıkarma Plajı’na kuruldu. Gazedda Kıbrıs’ta yer alan bir haberde; 128 sayısının Türkiye’de yaşanan „128 milyar dolar nerede“ tartışmalarına atıfla „KKTC’li yetkililerden Erdoğan’a bir mesaj mı?“ sorusu sorulmuştu. Bu haber üzerine geminin ismi değiştirildi ve Ç-1974 yapıldı.

Yunanca yazı kaldırıldı

Uygulamalar bununla da bitmedi. Kapalı Maraş’ta yer alan Helen Ortaokulu binasının üzerinde Yunanca yazan „Helen Ortaokulu“ yazısı da kaldırıldı. Erdoğan’ın ziyareti öncesi Kapalı Maraş’taki hazırlıklar kapsamında ortaokul binasının önünde yer alan alan yeniden düzenlenmeye başlamıştı. Yunanca yazının kaldırılması ise Kıbrıs’ta tartışmalara yol açtı. Kıbrıslı Rumlar, anılarının yok edilmesi nedeniyle çalışmalardan duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.