Erdoğan neden balkon konuşması yapıyor? İşte cevabı...

İslamcı Sebilürreşad Dergisi''nin Temmuz sayısından cumhurbaşkanı Erdoğan''ın balkon konuşmalarını neden yaptığına dair bir iddia gündeme geldi.

İslamcı Sebilürreşad Dergisi'nin Temmuz 2018 tarihli sayısında yer alan, Müftüzâde Ahmet Akgül'ün "Türkiye siyasetinde iktidarın muktedirliğini ilan etmesinin diğer adı: Balkon konuşmalarının retoriği" başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşmalarına II. Abdülhamid'in esin kaynağı olduğu dile getirildi.

Yazıda "Sultan II. Abdulhamid Han’ın daha çok teskin amaçlı yaptığı balkon konuşmaları bu yöntemin iktidarla ilişkisinin sadece günümüze ait olmadığını ortaya koymaktadır" denilirken, Erdoğan’ın balkon konuşmalarında Amerikanvari bir sistemden esinlenildiği görüşü "batı hegemonyasını kabullenmişliğin akademik bir dille tezahüründen başka bir şey değildir" sözleriyle eleştirildi...

Oda TV'nin aktardığına göre; işte Akgül'ün yazsında geçen "Balkon konuşmasının tarihçesi" başlıklı o bölüm:

"İşin esasında, balkon konuşması adı verilen bu yöntem her ne kadar Cumhuriyet Türkiye’sinde Sayın Erdoğan’ın şahsına özel ise de, bu hitap tarzının iktidarlarla ilişkisi yeni değildir. Geçmiş tarihlerde, egemenlik ilanı veya taraftarlarıyla birlikte gövde gösterisi sunarak rakiplerine gözdağı vermek şeklinde kullanılan bu yöntem, hem Osmanlıda, hem garbi devletlerde bazı liderler tarafından çeşitli formatlarda kullanılmıştır. Roma hükümdarı Viktoryen’in “Halka Sesleniş” adı altında balkondan yaptığı konuşmalar veya Cennetmekân Sultan II. Abdulhamid Han’ın daha çok teskin amaçlı yaptığı balkon konuşmaları da bu yöntemin iktidarla ilişkisinin sadece günümüze ait olmadığını ortaya koymaktadır. Sultan II. Abdulhamid dönemi Şeyhülislamlarından Cemalettin Efendi’nin hatıratında anlattığına göre, tebaa, asker yahut partililer bir takım meselelerden rahatsız olduklarında hep sarayın önünde gelir ve Sultanın balkondan bir konuşma ile kendilerini sakinleştirmesini beklerlerdi. İslam kültüründe ise balkondan ilanın apayrı bir yeri vardır. İslam dininin önemli şiarlarından olan ezan, günümüze kadar balkondan ilan edilegelmiştir. Minare öncesi ezan okunan mekan (veya müezzine ait yerde) balkona benzer bir çıkıntı yapılarak ilan edilen namaz saati, cihat veya zafer ilanı gibi birtakım duyurular, minare mimarisinden sonra şerefe adı verilen bölümden yapılmaktaydı ki, bu bölüm minarenin balkonundan başka bir yer değildir. Hasıli, her ne kadar balkon konuşmaları yöntemi ABD Başkanı Roosevelt’ten Sovyet Devrimi’nin lideri Lenin’e kadar yakın tarihe damgasını vurmuş önemli liderler tarafından kitlelerde aidiyet oluşturmak ve onları coşturmak amacıyla kullanılmışsa da, başkalarının iddia ettiği üzere, İslam Türk kültürünün yabancısı olduğu ve tamamen batıdan aldığı bir yöntem değildir. Hele ki, Erdoğan’ın nevi şahsına münhasır balkon konuşmalarını Amerikanvari sistemin bir kopyası gibi sunmak, batı hegemonyasını kabullenmişliğin akademik bir dille tezahüründen başka bir şey değildir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Türkan Şoray’dan hayranlarını üzen o haber! Bahçeye çıkması bile yasaklandı!
ABD'de ölen sosyal medya fenomeninin Adana'daki mezarı açıldı
Kılıçdaroğlu'na sitem: Madem merheminiz vardı, niye başınıza sürmediniz!
Migros'ta Muhteşem Kampanya: Fiyatlar Düştü, 1 Alana 1 Bedava! 9 Mayıs'a Kadar Acele Edin!
Kendini yaraladığı iddia edildi: Dilan Polat için Adli Tıp Kurumu’na sevk kararı alındı