Erdoğan'a Çin ve Rusya'dan jet yanıt!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mesela, ''Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mesela, ''Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum" demişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Özel Temsilcisi Bahtiyar Hakimov, Erdoğan’ın açıklamasına ilişkin, "ŞİÖ'ye yeni üyelerin alınması için oluşturulan bir düzen var. Ankara’dan henüz resmi bir dilekçe ulaşmadı. Temel kriterler bağlamında, bölge bakımından Türkiye ŞİÖ coğrafyasına ait. Ama ŞİÖ tam üyeliği için mevcut olan usüller doğrultusunda Türkiye’den henüz resmi bir dilekçe gelmedi."

"TÜRKİYE DİLEKÇESİNİ VERİRSE KONUYU MASAYA YATIRIRIZ"

Hakimov ayrıca "Erdoğan, ŞİÖ'ye üyelik ihtimalini defalarca dile getirdi. Türkiye bugün ŞİÖ’de diyalog ortağı statüsünde. Resmi dilekçesini verirse bu durumda bir şeyleri görüşebiliriz, konuyu masaya yatırırız" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN ARZUSUNA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang da, Erdoğan'ın açıklamalarına yönelik, "Türkiye'nin ŞİÖ ile işbirliğini derinleştirme arzusuna büyük önem veriyoruz" dedi.

Gıng olağan basın toplantısında, "Şanghay İşbirliği Örgütü'nün diğer üyeleriyle ve kurumun yasal çerçevesinde üyelerin tamamının görüş birliği bazında bu işi ciddi bir şekilde değerlendirmeyi istiyoruz" dedi.

Çin'in, Türkiye'nin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna büyük önem verdiğini belirten Gıng, Pekin yönetiminin, üye ülkelerle örgütün hukuki yapısının düzenlenmesi konusunda çalışmak istediğini belirtti.

ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ NEDİR?

Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın, 1996'da oluşturduğu Şanghay Beşlisi, 2001'de Özbekistan'ın da katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü'ne dönüştürülmüştü.

ŞİÖ'de, Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan, Pakistan gözlemci ülke olarak yer alırken, Belarus, Türkiye ve Sri Lanka da diyalog ortağı konumunda bulunuyor. (Sputnik)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Rusya, Şeker İhracatını Geçici Olarak Yasakladı:Gıda Piyasasındaki Dengenin Korunması Hedefleniyor
Kolombiya, İsrail ile Diplomatik İlişkileri Kesiyor: Gazze Saldırılarına Tepki
Hamas, İsrail'in Teklifine Yazılı Yanıt Verecek: Müzakereler Kahire'de Devam Ediyor
Havadan Atılan İnsani Yardım Kutuları Felakete Yol Açtı: Gazze'de Ölü ve Yaralılar Var
Japonya ve Filipinler, Çin'in Artan Nüfuzuna Karşı İşbirliğini Güçlendiriyor