Erdoğan'dan Esad'a Dönüş: Suriye'nin Faturası Kime Kesilecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte sert eleştirilerde bulunduğu Beşar Esad ile normalleşme sinyalleri verirken, Suriye iç savaşının Türkiye'ye maliyetinin 250 milyar doları bulduğu öne sürülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte Esad Ailesi ile tatil yaparken, Suriye yönetimini sert bir dille eleştirmişti. Özellikle Beşar Esad için, "Bu katilin dünyada hesabını vereceğini göreceğiz," diyerek, Esad’ı bir "terörist" olarak nitelendirmişti. Ancak, Temmuz ayında Türkiye'nin Suriye ile normalleşme süreci kapsamında Esad ile olası bir görüşme yapabileceğini belirterek, bu durumu değiştirdi. 

Bu değişim, Suriye ile bozulan ilişkilerin Türkiye'ye 12 yılda maliyetlerini gözler önüne seriyor. 2011'de başlayan iç savaşta yarım milyona yakın insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca insanın ülkeyi terk ettiği ve resmi verilere göre 5 milyon sığınmacının Türkiye'ye geldiği belirtiliyor. Erdoğan, Suriyeli sığınmacılara harcanan miktarın 40 milyar dolar olduğunu ifade ederken, muhalefet Suriye ile bozulan ilişkilerin Türkiye'ye 250 milyar dolara mal olduğunu, bunun 150 milyar dolarının ticari kayıplardan ve 50 milyar dolarının da güvenlik harcamalarından kaynaklandığını savunuyor.

12 yıl süren Suriye iç savaşının Türkiye üzerindeki etkileri, ekonomik yük ve insan kaybı açısından büyük bir sorun teşkil ediyor. Şimdi Türkiye'nin bu "Suriye faturası"nı kime kesileceği sorusu gündemde.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.