Erdoğan'dan Irak'a 12 yıl sonra ilk ziyaret gerçekleşti

Yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu günübirlik ziyaretin ilk durağı başkent Bağdat olacak ve ikinci durağı ise Erbil'e olacak. 12 yıl aradan sonra gerçekleşecek olan bu önemli ziyaretin ana gündem maddesi, terörle mücadelede işbirliği olacak.

Ak Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ilk defa Irak'ı ziyaret edecek.

IRAK ZİYARETİNİN İLK DURAĞI, BAŞKENT BAĞDAT OLACAK

Ak Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iraklı mevkidaşı Abdüllatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşmeler gerçekleştirecek. Bu görüşmelerin ardından, güvenlik, enerji, ticaret, su kullanımı, ulaşım, sağlık gibi birçok alanı kapsayan stratejik bir çerçeve anlaşması imzalanacak.

Ayrıca, iki ülke kabine üyeleri, yaklaşık 30 anlaşmaya imza atacaklar. Bu anlaşmaların takibi için bakanlıklar arasında çalışma komiteleri kurulacak.

Ziyaretin en önemli konularından biri terörle mücadele olacak. Bu çerçevede, PKK terör örgütü ile mücadele ve sınır güvenliği konularında işbirliği alanları ele alınacak. Ortak Harekat Merkezi'nin kurulması, sınır güvenliği konusunda Irak Güvenlik Güçlerine teknik destek sağlanması ve istihbarat paylaşımı gibi konular masada olacak.

Ayrıca, ticaret hacminin artırılması için adımlar atılacak. Kalkınma Yolu Projesi bu alandaki en önemli gündem maddesi olacak. Ayrıca, Ovaköy sınır kapısının açılması müzakereleri ve Irak-Türkiye petrol boru hattının yeniden faaliyete geçmesi için yürütülen çalışmalar ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat temaslarının ardından Erbil'e geçerek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme gerçekleştirecek. Ayrıca, Erbil temasları sırasında Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ve Türkmen toplumunun önde gelen isimleriyle de bir araya gelecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Furkan Bölükbaşı AK Parti'yi yerden yere vurdu
"Her gün etli yemek" iddiaları Diyanet tarafından yalanlandı
Başbakanla telefonda konuşurken devleti yıkmaya teşebbüs
TEM'de ruhsatsız benzinlik: Firmanın yönetiminde AKP'li isimler var
20 ilde düzenlenen ‘Sibergöz-39’ operasyonlarında 74 şüpheli gözaltına alındı