Erdoğan'dan üçlü zirve sonrası açıklama: Türkiye düzensiz göçü engellemiştir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi Astana zirvesinde bir araya geldi.

Zirve sonrası konuşan Erdoğan, Türkiye güney sınırı boyunca terörden arındırdığı bölgelerde  hem sivilleri korumuş, hem düzensiz göçü engellemiştir” dedi.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Astana zirvesi etkin çözümler üretebilen yegane oluşumdur. Terörle mücadele kesintisiz şekilde sürdürülmelidir. PKK, PYD terör eylemlerine devam ediyor. Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik terörün bu topraklardan tamamen sökülüp atılması olacaktır. Türkiye güney sınırı boyunca terörden arındırdığı bölgelerde hem sivilleri korumuş, hem düzensiz göçü engellemiştir. Tavizsiz mücadelemizi sürdüreceğiz.

İhtilafın son bulması temennimizdir. Bu süreçte nasıl adımlar atabileceğimizi istişare edeceğiz. Suriye halkının acil ihtiyaçlarının kesintisiz idame ettirilmesi hepimiz için aciliyet arz ediyor. Suriyelilerin güvenli geri dönüşü de bu anlamda önemlidir. Bugünkü istişarelerimizin, alacağımız kararların Suriye’deki siyasi geçiş sürecinin yürütülmesine yardımcı olmasını diliyorum.

“SÖZLER YALNIZ BAŞINA YETERLİ DEĞİLDİR”

PKK’nın aldığı dış destekle Suriye’nin bölünmesini pekiştirecek adımlar attığını görüyoruz. Bu terör örgütü bu adımları atarken Türkiye’nin kayıtsız kalmasını beklemek mümkün değildir. Siz değerli dostlarımızdan Türkiye’nin güvenliğine ilişkin anlaşıldığımıza dair sözler duyuyorum. Buna müteşekkirim ancak sözler yalnız başına yeterli değildir.

Tel Rıfat ve Münbiç terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör örgütünün sığındığı bu limanların temizlenme vakti çoktan gelmiştir. Astana ortaklarımızdan beklentimiz Suriye’de bu temizliğin yapılmasına samimi destek vermesidir.

Bugüne kadar düzenlenen 8 toplantıdan maalesef istenen sonuç çıkmamıştır. Rejimin tavrı da bu süreci baltalamak üzerinedir. Bu durum Astana mekanizmasının işlevinin sorgulanmasına neden olmaktadır. Bu kapsamda rejim nezdinde gerekli telkinlerde bulunacağınıza inanıyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

H.K.G. davası: Sanıklar yeniden hâkim karşısında
Altı üstü kıytırık eski bir siyasetçisin
Her 10 polisten üçü intiharı düşünüyor
Sinan Ateş iddianamesinde cinayetin sebebi yazmıyor
Elle Yapılıyor, 25 Dakika Bekletiliyor: Taleplere Yetişemiyor!