Erdoğan'ın 50+1'den pişman, MHP'yle ittifak zorunluluğundan rahatsız: Eski plan yeniden gündemd

Saray çevrelerinde MHP ile ittifaka mecbur kalınmasından duyulan rahatsızlığın sıklıkla dillendirildiği konuşuluyor. Kulislerde AKP’nin 50+1’den pişman olduğu, yeni yöntemler aradığı konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'in yeni yasama yılı açılışındaki konuşmasında yeni anayasa mesajı verdi.

Erdoğan, "Yeni anayasayla yönetim sistemi tartışmalarını sona erdirme imkanı bulacaklarını belirterek 'Türkiye Yüzyılı Anayasası çalışmaları için her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Diğer partilerden de aynı yaklaşımı bekliyoruz' ifadesini kullandı.

Birgün'den Nurcan Gökdemir Ankara kulislerinden edindiği bilgileri aktardı, Erdoğan'ın 50+1 pişmanlığını yazdı.

Yazının ilgili bölümleri şu şekilde:

* Saray çevrelerinde MHP ile ittifaka zorunlu kalınmasından duyulan rahatsızlığın sıklıkla dillendirildiği konuşuluyor. Kulislerde AKP’nin 50+1’den pişman olduğu, yeni yöntemler aradığı konuşuluyor.

* Bu arada AKP çevrelerinde dillendirilen bir başka Anayasa değişikliği talebi var. 2019 senesinde eski bakanlardan Faruk Çelik’in 'Cumhurbaşkanı seçilmek için 50+1 oy çoğunluğu yerine 40+1’in yeterli olsun” önerisi gene gündemde…

O döneme bakıldığında Erdoğan’ın bu öneriye önce “İktidar ve muhalefet el ele vererek böyle bir değişikliği yapabiliriz” söylediğini hatırlayalım.

Ancak, özellikle iktidar ortağı MHP’den gelen “Bu, oyların düştüğünü kabul etmek anlamına gelir” uyarılarından sonra aynı gün bu açıklama Erdoğan’ın ağzından “Bizim böyle bir derdimiz yok. Muhalefet getirirse değerlendiririz” diye revize edildi.

'AKP’nin halk desteği azaldı, 50+1’den pişman oldu, iktidarını sürdürmek için yöntem arıyor” yorumları yapılırken Erdoğan, bu tartışmayı “Şimdilik” kaydıyla kapattı."

İlgili Haberler

Bahçeli'den Erdoğan'ın 50+1 çıkışına ilk yanıt: Kimsenin sırtına binmedik

Politika Haberleri

Özgür Özel: Soma'da Toplantı ve Eğitim Mitingleri Devam
Devlet, ticarethane değildir
Öğretmenlere yönelik fiillerde cezalar yarı oranında artırılacak
"Daha kaç kişiyi öldürmesi gerekiyor?"
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Kazakistan'da buluştu