Erdoğan'ın faiz politikasıyla ilgili açıklamaları kafa karışıklığına yol açtı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya ve İtalya ziyaretlerinden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Enflasyonla ilgili sorulara yanıt verirken, Erdoğan, faizler hakkında konuşarak kafa karışıklığı yaratan açıklamalarda bulundu.

ENFLASYON HEDEFİ VE FAİZ AÇIKLAMALARI

Erdoğan, son bir yılda yüzde 39'dan yüzde 75'e yükselen resmi enflasyonla ilgili bir soruya yanıtında, "Yılın son çeyreğini bekleyeceğiz. Yılın son çeyreğinde inşallah bunlar tam manasıyla görünecek" dedi.

Devamında faizlerle ilgili konuşan Erdoğan, "Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ama bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor" diyerek, "İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Mayıs 2023 seçimleri öncesindeki "Faiz sebep, enflasyon netice" tezini hatırlattı.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ POLİTİKASI

Mart ayında enflasyonu düşürmek amacıyla faizleri yüzde 50'ye yükselten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), senenin son çeyreğinde enflasyonun gerilemesiyle birlikte faiz indirimlerine başlayabileceği tahmin ediliyor.

EKONOMİK DENGELENME VE CARİ İŞLEMLER AÇIĞI

Erdoğan, ekonomideki dengelenme politikalarının meyvelerini verdiğini vurguladı. Cari işlemler açığının önemli ölçüde azaldığını belirten Erdoğan, "Mayıs ayı itibarıyla yıllık ihracatımız 260 milyar doları aştı. İthalattaki düşüş ise aynı şekilde devam ediyor" açıklamasını yaptı. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerinin 146,2 milyar dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını ve bu artışın süreceğini ifade etti.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI VE FIRSATÇILIKLA MÜCADELE

Erdoğan, yaşam maliyetlerini artıran aşırı fiyat yükselişlerine ve fırsatçılığa karşı taviz vermediklerini vurguladı. "Milletin temel ihtiyaçlarına zarar verenlere göz yummayacağız" diyen Erdoğan, mali disiplini koruyarak ve kamu harcamalarında tasarrufu teşvik ederek denetimleri güçlendireceklerini belirtti.

Bu açıklamalar, enflasyon ve faiz politikaları konusunda belirsizlikler oluştururken, ekonominin dengelenme çabalarının devam edeceğine işaret ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.