Erkeklerde kas geliştirme takıntısı: Ergenlerde kas takıntısına dikkat!

Erkek çocuklar 8 ya da 10 yaşına geldiğinde, şişkin, aşırı büyük kasları ve kaya gibi sert karın kasları olan Marvel aksiyon kahramanlarıyla dolup taşarlar. Ergenlik çağına gelindiğinde, sosyal medyadaki iri yapılı erkek bedenlerinin akınına maruz kalıyorlar...

Güç ve değer kavramları genellikle erkek çocuklarında endişeye ve belirsizliğe neden olabilir. Bu endişeler bazen günlük yaşamı etkileyebilecek kadar yoğun olabilir ve bazen de vücut dismorfik bozukluğu veya vücut dismorfisi olarak adlandırılan bir zihinsel sağlık sorunu şeklinde ortaya çıkabilir. Bu durumun en yaygın şekli kas dismorfisidir.

Kas dismorfisi, kaslı ve yağsız bir vücutla aşırı ilgilenme ve meşgul olma durumudur. Bu bozukluğa sahip kişilerin davranışları, genç erkeklerin küçük bir yüzdesinde görülse de, daha geniş bir kesimi etkileyebilir.

Toplumda, kaslılık ve erkeklik arasında sıkı bir ilişki olduğuna dair sosyal normlar bulunmaktadır. Çocuklar artık çok küçük yaşlarda bile altılı karın kaslarına sahip olmanın önemini kavrıyorlar. Bu tür mesajlar, birçok erkek çocuğunun beden görünümüyle ilgili endişeler yaşamasına yol açabilir.

Kas dismorfisinin belirtileri şunları içerebilir:

  • Günlük egzersiz rutinlerinde belirgin değişiklikler, özellikle saatlerce egzersiz yapma veya yiyecek tüketimini sınırlama.
  • Kasları veya karın kaslarını vurgulamak için fotoğraf çekme veya sık sık aynaya bakma gibi davranışlar.
  • Sürekli olarak kendini tartma ve beden görünümüyle ilgili endişe.
  • Aşırı derecede protein tüketimi gibi zararlı beslenme alışkanlıkları.

Bu tür davranışlar fiziksel ve zihinsel sağlık riskleri oluşturabilir. Özellikle, anabolik steroidler gibi düzenlenmemiş takviyelerin kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve psikolojik olarak da olumsuz etkiler gösterebilir.

Ebeveynlerin, çocuklarında kas dismorfisi belirtileri olduğunu düşündükleri zaman bir uzmana başvurmaları önemlidir. Profesyonel destekle, çocuklar bu tür sorunlarla başa çıkmayı öğrenebilir ve sağlıklı bir beden algısı geliştirebilirler.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.