Erkeklerde Meme Kanseri Patlaması: Risk Her Geçen Gün Artıyor!

NKÜ Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, erkeklerin meme kanserine yakalanma riskini göz ardı ettiklerini belirtti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda görev yapan Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Erkeklerde meme kanserine karşı farkındalığın yetersiz olduğuna dikkat çeken Gürdal, erkeklerin bu hastalığa yakalanma olasılığını göz ardı ettiğini belirtti.

"ERKEKLER MEME KANSERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYOR"

Gürdal, erkeklerde meme kanserinin nadir görülse de son yıllarda artış gösterdiğini ifade etti: "Erkekler meme kanseri olma ihtimallerini hiç düşünmüyorlar. Halbuki bu risk mevcuttur. Erkeklerde meme kanseri görülme oranı yüzde 1-2'dir, ancak bu oran günümüzde yüzde 20-25’lere çıkmıştır. Meme kanseri eski yıllara göre erkeklerde daha fazladır. Ne yazık ki, farkındalık eksikliği nedeniyle erkekler genellikle evre 2 veya 3’te bize başvuruyorlar."

"TARAMALAR HAYAT KURTARIR"

Prof. Dr. Gürdal, meme kanserinin taranabilen bir kanser türü olduğunu ve erken teşhisin hayat kurtardığını belirtti: "Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türüdür ve tarama ile erken teşhis edilebilmektedir. Erken evrede teşhis edilen kanserlerin yaşam oranı yüzde 99-100'e kadar çıkmaktadır. Şikayet olmasa bile tarama yaptırmak çok önemlidir."

"NURTEN YONTAR’DAN ÖRNEK FARKINDALIK ETKİNLİĞİ"

Meme kanseri farkındalığını artırmak adına önemli bir adım atan Tekirdağ CHP Milletvekili Nurten Yontar'ı öven Gürdal, "Yontar, Meclis'te peruğunu çıkartarak meme kanseri sürecini dile getirdi ve bu konuda cesur bir farkındalık etkinliği gerçekleştirdi. Onun bu hareketi, farkındalığın önemini gösteren çok etkili bir adım oldu" ifadelerini kullandı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.