Erkeklere kadınlardan daha fazla ücret verilmesi yasaklandı

İzlanda’da ücret eşitsizliğinin ortadan kaldırması için parlamentonun yarısını oluşturan kadın meclis üyelerinin çabalarıyla hazırlanan yeni yasa ile 1 Ocak’tan itibaren işverenlerin erkek çalışanlarına kadın çalışanlarından...

İzlanda’da ücret eşitsizliğinin ortadan kaldırması için parlamentonun yarısını oluşturan kadın meclis üyelerinin çabalarıyla hazırlanan yeni yasa ile 1 Ocak’tan itibaren işverenlerin erkek çalışanlarına kadın çalışanlarından daha fazla maaş ödemesi yasaklandı. 323 bin nüfusa sahip İzlanda’daki bütün partiler yasayı destekledi.

Ekmek ve Gül’ün aktardığına göre; yasa önergesine göre hem devlet hem de özel işyerleri, kadın ve erkeklere eşit ücret ödediklerine ilişkin bir sertifika almak zorunda. Sertifikayı alamayan işyerleri cezalandırılacak.

DÜNYADA İLK

İsviçre ve ABD’nin Minesota eyaletinde de benzer yasalar uygulanmaya konmuştu. İzlanda ise uygulamayı zorunlu hale getiren ilk ülke oldu. Yeni yasanın yürürlüğe girmesi, İzlanda’nın 2022 yılına kadar ücret eşitsizliğini tamamen ortadan kaldırma planının bir parçası.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WFE) 2017 yılında yayınladığı Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporunda, son dokuz yılda olduğu gibi, İzlanda cinsiyet eşitliğini en çok barındıran ülke olarak raporda yer aldı. Ücret eşitsizliğini tamamen ortadan kaldırma amacını Mart 2017’de ilk kez açıklayan İzlanda Eşitlik ve Sosyal İşler Bakanı Thorsteinn Viglundsson, “Eşitlik insan hakkıdır. İşyerinde erkek ve kadınlara eşit şekilde davranılması gereklidir. Bu hedefi gerçekleştirmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız'' demişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Kenya'da Şiddetli Yağışlar ve Seller: 188 Can Kaybı, 90 Kişi Kayıp
İngiltere ve Galler'de Yerel Seçimler: İşçi Partisi'nin Kazanımları ve Muhafazakâr Parti'nin Kayıp
Hollanda'da Eurovision'a İsrail Protestosu: Aktivistler AVRO-TROS'u Boykota Çağırdı
2030 FIFA Dünya Kupası Ev Sahipleri: Avrupa ve Kuzey Afrika'yı Birleştiren Dev Tünel Projesi
Çin'de İfade Özgürlüğü Tehdit Altında: Hapsedilen Yazar Sayısı 100'ü Aştı