Doktorlar, erken otizm teşhisi konulan ve tedavi edilen çocukların beyinlerinin daha iyi geliştiğini, davranış ve sosyal ilişkilerin daha iyi olduğunu söylüyor. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nden bilim insanları da, yapay zekayla otizmli bireylere yönelik ön tanı yapabilen bir teknoloji geliştirdi.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Yeşilada, TÜBİTAK destekli tamamlanan projelerinde özellikle görme engelliler için web sayfalarının yardımcı teknolojiler ile daha kolay seslendirilmesi için algoritmalar geliştirdiklerini söyleyerek, “Otizmli ve otizmli olmayan 2 grup kişinin göz seyretme verilerini ölçtük. Daha sonra yapay zeka kullanarak modeller geliştirdik. ‘Bu modellerle yeni bir göz seyretme verisiyle otizmli bireyi ayrıştırabilir miyiz’ sorusunu araştırdık. Özel bir materyal yerine temelde web sayfalarıyla etkileşimden yola çıkarak otizmli olup olmadıklarını ayrıştırdık” dedi.
‘ODAKLANMA SÜRELERİ ÇOK AZ’
Prof. Dr. Yeşilada, çalışmalarında otizmli bireylerle ilgili çeşitli farkları ortaya koyduklarını belirterek, “ Şu anda modelleri geliştiriyoruz, testler yapıyoruz. Çalışmalarımız, otizmli bireyler için ön tanı amacını taşıyor. Araştırma sonuçlarımızda, otizmli bireylerin belli noktalara çok az odaklandığını, sayfa içerisinde çok fazla gezindiğini ortaya koyduk. Odaklanma süreleri çok az. Makine öğrenme algoritmaları, daha sonra bir kişinin göz seyretme verisiyle otizmli olup olmadığına dair ön tanı durumunda bir sonucu otomatik olarak ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
‘SIRADA ÇOCUKLAR VAR’
Çalışmalarını, daha çok yetişkinler üzerinde yaptıklarını dile getiren Yeşilada, “Çocuklar üzerinde de çalışmak istiyoruz. Bununla ilgili TÜBİTAK’a başvuruda bulunduk, kabul edilirse çocuklarla da çalışacağız” dedi.