Erken Menopozun Karanlık Yüzü: Otoimmün Hastalıklar Patlak Veriyor!

Finlandiya'dan araştırmacılar, 40 yaşından önce "prematür ovaryen yetmezliği" (erken menopoz) yaşayan kadınlarda otoimmün hastalıkların riskinin önemli ölçüde arttığını tespit etti.

Finlandiya'dan gelen araştırma, en az 12 yıl boyunca ortalama 20 bin kadının sağlık verilerini inceledi. 40 yaş altındaki ortalama 4 bin kadına, farklı dönemlerde prematür ovaryen yetmezliği teşhisi konulduğu belirlendi. Araştırmacılar, bu kadınların tip 1 diyabet, tiroid bezinin aşırı çalışması, lupus ve inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi otoimmün hastalıklara yakalanma risklerini inceledi.

ERKEN MENOPOZUN ETKİLERİ

Araştırma sonuçları, erken menopoz öncesi otoimmün hastalığı bulunan kadınların oranının yüzde 5,6, teşhis sonrasında ise bu oranın yüzde 12,7'ye çıktığını gösterdi. Prematür ovaryen yetmezlik teşhisi konulan kadınların, standart gruba göre otoimmün hastalıklara 2,6 kat daha fazla eğilim gösterdiği ifade edildi. Ayrıca, daha önce otoimmun hastalığı olmayan kadınlarda erken menopoz sonrası 3 yıl içinde bu hastalıkların görülme olasılığının neredeyse 3 katı olduğu vurgulandı.

DOKTORLARIN FARKINDALIĞI ARTIRMASI GEREKİYOR

Araştırmanın yazarlarından jinekolog Dr. Susanna Savukoski, erken menopoz teşhisi konulan kadınların çoğunda otoimmün hastalıkların görülmediğini, ancak doktorların artan riskin farkında olması gerektiğini belirtti. Prematür ovaryen yetmezlik, 40 yaşın altındaki kadınlarda düşük östrojen seviyeleri ile birlikte yumurtalıklarda erken fonksiyon kaybıdır.

Bu önemli araştırmanın sonuçları, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nin "Human Reproduction" dergisinde yayımlandı ve tıbbi toplulukta geniş yankı uyandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.