Erivan, salı gününün erken saatlerinde Azerbaycan yakınlarındaki Jermuk, Goris ve Kapan kasabalarına topçu ateşi yapıldığını ve kendilerinin buna karşılık verdiğini ifade etti. Bakü ise Ermenistan'ın kendilerine saldırdığını belirtti.
Rus medyasının aktardığına göre Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ın "Dağlık Karabağ'ın statüsünü müzakere etmek istemediği için" kendilerine saldırdığını iddia etti.
Erivan'dan yapılan açıklamada çatışmalarda en az 49 askerinin öldürüldüğü belirtildi.
Paşinyan, "Saldırıların yoğunluğu azaldı ancak bir veya iki cephede devam ediyor" dedi.
Hem Moskova, hem de ABD iki eski Sovyet cumhuriyetine itidal çağrısı yaptı.
Rusya'dan açıklama
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki tüm anlaşmazlıkların siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan-Ermenistan sınırının belirli bölgelerinde durumun ani şekilde ağırlaşmasından derin endişe duyulduğu ifade edildi.
Tarafları, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin Kasım 2020, Ocak ve Kasım 2021 tarihlerinde imzaladığı üçlü bildirilere uygun olarak durumun daha fazla tırmanmasından kaçınmaya, itidalli davranmaya ve ateşkese kesinlikle uymaya çağıran açıklamada, Moskova'nın Bakü ve Erivan ile yakın temas halinde olduğuna dikkat çekildi.
Çavuşoğlu: Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu sabah Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalara ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Çavuşoğlu, mevkidaşı Bayramov ile Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki "Ermeni provokasyonlarını" ele aldıklarını duyurdu.
Çavuşoğlu, "Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan'la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve iş birliğine odaklanmalı." ifadesini kullandı.
Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020 yılında yaşanan Dağlık Karabağ savaşı altı hafta sürmüş, 6 bin 500’den fazla insan hayatını kaybetmişti. Savaş, Rusya arabuluculuğundaki ateşkesle sonlanmıştı.
Ateşkes anlaşması sonucunda Ermenistan, kontrol ettiği bazı bölgelerden vazgeçerken Moskova, hassas ateşkesin kontrolü için 2 bin Rus barış gücü yerleştirdi.